A legnagyobb brit és amerikai légitársaságok nyílt levélben kérik a két ország vezetését, hogy csúcstalálkozón vitassák meg az egymás közti transzatlanti útvonalak megnyitását és így a légiközlekedés újraindítását.

Az American Airlines, a British Airways, a Delta, a Jetblue, a United, a Virgin Atlantic, illetve az Airlines 4 America lobbiszervezet levélben kéri Pete Buttigieg amerikai és Grant Shapps brit közlekedési minisztert arra, hogy a légicégekkel közösen tárgyalják meg a transzatlanti járatok fokozatos, az egészségügyi intézkedésekkel összhangban lévő megnyitásának lehetőségét.

Fotó: AIRportal.hu

Mint írják, az oltási programok sikeresek mindkét országban, júliusra az összes, magát oltatni szándékozó megkaphatja legalább az első adagot, ez pedig erős alapot ad ahhoz, hogy újra elindulhasson a két ország közötti kereskedelmi légiközlekedés, de egyelőre csak a brit és amerikai állampolgárok számára.

Mivel a légitársaságoknak időre van szükségük a járatok megszervezéséhez, a jegyek értékesítéséhez, mihamarabbi megbeszélést sürgetnek.

Hangsúlyozták, hogy az újranyitás során az egészségvédelem kulcsfontosságú, de állítják, a légitársaságok mindent megtettek azért, hogy a repülés ne jelentsen járványügyi kockázatot. Az intézkedéseket adatok és a tudományos tények alapján állították össze, ide tartoznak a digitális egészségügyi igazolások bevezetése, és az ezeket kezelő alkalmazások sikeres próbaidőszaka is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságok úgy látják, hogy a gazdaság számára is kulcsfontosságú a transzatlanti közlekedés helyreállítása, mivel a két ország közötti kereskedelem a járvány előtt 273 milliárd USA-dollárt tett ki, légi úton 900 ezer tonna árut szállítottak. De a járatok újraindítása a befektetéseket is ösztönözné – olvasható a közös közleményben.