Nem sokáig láthatók már a Qatar Airways régebbi festésmintáját viselő A320-asai ugyanis a légitársaság sorra küldi gépeit az írországi Shannonba, ahol “nagybetűs” Qatar festéssel látják el az Airbusokat.

A dohai székhelyű légitársaság tavaly december végén küldte ki az első, A7-ADC lajstromú Airbus A320-asát Shannonba, hogy megkapja a nagybetűs Qatar festést, amelynek a vezérsíkon elhelyezett nagyobb Oryx logo is a sajátja. A gép január 7-én érkezett vissza Dohába és azóta már új festésével teljesít menetrendszerű járatokat.

A átfestésre másodikként kijelölt A7-ADJ lajstromú A320-as január 15-én érkezett vissza Shannonból Dohába. A harmadik, A7-ADH lajsromú Airbust pedig január 16-án repülte ki a légitársaság az új festés érdekében.

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre is napi rendszerességgel közlekedő Qatar Airways folyamatosan bővíti flottáját: legújabb Airbus A320-asa (A7-AHY) tavaly december 13-án került átadásra, amellyel jelenleg összesen 32 darab Airbus A320-ast számlál a vállalat gépparkja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Qatar Airways Airbus A320 a kisbetűs, régebbi festéssel Budapesten (Fotó: Ispán Tamás / AIRportal.hu)


A kisbetűs és kis Oryx fejű festést 1993-ban vezette be a légitársaság. 2006 óta azonban már a karizmatikusabb nagybetűs festésmintával veszi át gépeit a Világ ötcsillagos légitársasága, de a flotta egyes gépein még megmaradt a korábbi, klasszikus Qatar festés. A vállalat ezeket a gépeket leginkább csak közel-keleti, regionális járatain üzemelteti, mivel szigorúan ügyelve az egységes arculatra az arab térségen kívüli országokba egyfajta íratlan szabályként már csak az aktuális festésmintával repülhetnek az Airbusok. (A nagyméretű képünkön látható A7-ADI lajstromú A320-as például rendszeresen teljesít járatokat Doha és Dubai repülőterei között.)

Olykor viszont előfordul, hogy a másik gép karbantartása vagy esetleg műszaki meghibásodása miatt a menetrendbe be kell állítani a kisfeliratú festést viselő gépeket is, így fordulhatott elő, hogy a repülésrajongók és fotósok nagy örömére nem egyszer Budapesten is tiszteletét tette régebbi festésű és ezért különleges Qatar gép.

Az igazán szemfüles repülésrajongók, kiváltképp Qatar Airways kedvelők azt is tudják, hogy nagybetűs és nagybetűs Qatar festés között is van ám különbség, mivel a vállalat, amikor 2006-tól áttért a nagy Qatar feliratra a vezérsík Oryx feje a törzsre is átnyúlt, ezt azonban 2010-től kivezette a légitársaság és azóta olyan nagy-Qatar feliratú festéssel veszik át gépeiket, amelynek csak a vezérsík felületén van Oryx fej.

Indexképek: Csemniczky Kristóf / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!