A Budapest Airport és a környékbeli önkormányzatok, valamint a Főváros példaértékű összefogással kívánják felgyorsítani a budapesti repülőtér térségének gazdasági és infrastrukturális fejlődését, amelynek érdekében külön társulást hoznak létre. Az összefogásnak külön aktualitást ad a közelgő budapesti vizes VB és a 2020-as labdarúgó EB közelgő megrendezése, csakúgy, mint a magyar főváros olimpiai pályázata, amelyek kapcsán kiemelt jelentősége lesz a repülőtérrel kapcsolatos fejlesztéseknek.

Fotó: Budapest Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Budapest Airport

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Térség- és Gazdaságfejlesztési Klaszter néven megalakuló szerveződés legfőbb célja, hogy felgyorsítsák a korábban megálmodott Airport City megvalósulását, vagyis, hogy a repülőtéri gazdasági tevékenység bővülésével együtt dinamikusan fejlődjön a régió is. A térségi együttműködéstől elsősorban azt remélik, hogy a budapesti repülőtér és közvetlen környezete kiemelt figyelmet kaphat az országos és regionális fejlesztések során.

A Klaszter fontos célkitűzése ugyanis, hogy a budapesti repülőtér Magyarország gazdasági növekedésének egyik fontos szereplőjeként megerősítse vezető pozícióját a régióban. A térség fejlesztésének külön aktualitást ad, hogy a magyar főváros 2017-ben vizes VB-t rendez, 2020-ban labdarúgó EB mérkőzéseknek ad otthont, 2024-ben pedig az olimpia házigazdája szeretne lenni. Így rövid időn belül szükségessé válhat néhány régóta megálmodott fejlesztés, beleértve a repülőtéri gyorsforgalmi út felújítását és a 2-es terminál kötöttpályás kapcsolatának megteremtését.

A Budapest Airport Konzultációs Bizottság mai ülésén a kezdeményezők szándéknyilatkozatot írták alá. A megbeszélésen az érintett önkormányzatok vezető tisztségviselői mellett a Budapest Airport szakmai, üzleti és kormányzati partnerei is rendszeresen részt vesznek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szándéknyilatkozat aláírói Ughy Attilát, Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat polgármesterét kérték fel a Klaszter létrehozásával kapcsolatos teendők koordinálására. A Klaszter a térségben a területfejlesztés és helyi gazdaságélénkítés érdekében jön létre, ezért a repülőtérhez kötődő állami, önkormányzati és piaci szereplők, intézmények és gazdasági társaságok felé egyaránt nyitott kezdeményezés. Az alapító tagok között a XVIII. kerületi önkormányzat mellett helyet kapott a Fővárosi és a Pest megyei Önkormányzat, Vecsés Város és a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl is.

„Nagy öröm számunkra, hogy a térség politikai vezetőivel végzett közös munka eredményeként új lendületet kaphat a repülőtéri régió fejlődése, amely a repülőtér, a szomszédos települések, a főváros, valamint az egész nemzetgazdaság kiemelt közös érdeke.” – fogalmazott az esemény alkalmával Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

„A repülőtér és a környező települések együttműködése eddig is kimondottan sikeresnek tekinthető, amelyet egyebek mellett számos eredményes közös kezdeményezés is bizonyít, de különösen fontosnak tartom, hogy hamarosan intézményes keretek között folytathatjuk a regionális fejlesztések érdekében megkezdett koordinációt, amelynek irányítását örömmel vállaltuk el.” – hangsúlyozta Ughy Attila, a klaszter létrehozását kezdeményező XVIII. kerület polgármestere.

A Budapest Airport közleménye.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!