Senki ne adjon fel poggyászban csillagszórót, petárdát, mert elkobozzák és még a járatindulást is lassítják vele – hívta fel a figyelmet a Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleményében.

 | © AIRportal.hu

Mint írták, egyre többen szeretnének a karácsonyhoz tartozó kellékeket, így csillagszórót és egyéb, a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt felvinni a gépre. Az ünnepek előtti csúcsidőszakban már idén is előfordult, hogy rövid idő alatt tucatnyi feladott poggyász akadt fenn a biztonsági szűrőn a csillagszórók miatt.

Ezek a csillagszórók gyúlékony összetevőket tartalmaznak, ezért a repülésre veszélyes anyagnak minősülnek. A tűzveszélyes anyagok szállítása szigorúan tilos, a repülőtéri biztonsági szolgálat emiatt kénytelen minden egyes ilyen poggyászt átvilágítani, felnyitni és eltávolítani a veszélyes eszközöket

Ez időveszteséggel és kényelmetlenséggel jár, ráadásul már több járat is csak késve tudott elindulni.

Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója elmondta, hogy a magyarok változatlanul szeretik a csillagszórót, ezért ha külföldön töltik a karácsonyt, akkor is szeretnek maguknál tartani egy-két csomaggal. A legtöbben ugyan már nem pakolnak pirotechnikai eszközt a kézipoggyászba, helyette viszont megpróbálják a feladott bőröndben szállítani. Ez sajnos ugyanúgy tilos, így a szakember mindenkit arra kér, hogy utazáskor hagyja otthon a csillagszórót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.