Ma délután 15:50-kor landolt a Liszt Ferenc repülőtér 31L futópályáján a Sólyom Hungarian Airways flottájának első repülőgépe, a HA-SHA lajstromú Boeing 737-500-as. Az új magyar légitársaság gépe a leszállás előtt alacsony áthúzással köszöntötte leendő bázisrepülőterét. A Budapest Airport pedig diadalív vízsugárral üdvözölte legújabb légitársasági partnerének érkező gépét.

Megérkezett Budapestre a Sólyom Hungarian Airways első repülőgépe. A fogadó ünnepséget a légitársaság a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálján rendezte, ahol július 24-én, a bemutatkozó sajtótájékoztatóra is sor került. Vágó József, a légitársaság vezérigazgatója ekkor jelentette be, hogy a hat darab bérelt Boeing 737-500 típusú repülőgépük közül az első augusztus 18-án érkezik meg Budapestre.

A magyar országjelzést követően stílusosan a légitársaság teljes nevének kezdőbetűiből álló lajstromjelzést (HA-SHA) viselő Boeing a dél-angliai Bournemouth repülőteréről érkezett. Itt folyt az 1992-es évjáratú gép felkészítése új üzemeltetője, a Sólyom Hungarian Airways számára.

A repülőgép érkezésének teljes rádióforgalmazása:

Megnyitás a soundcloud.com-on.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Álmos Vezér névre keresztelt első Sólyom Boeing futópálya feletti áthúzása felemelő látványként szolgált. Ilyen, szertartási szándékkal végrehajtott manőverre utoljára igen szomorú eseménysor kapcsán került sor a magyar főváros légikikötőjének történetében, de most végre van minek örülni és reménykedni az újrakezdésben!

Az 1-es terminál előtt kijelölt állóhelyére érkezik a Sólyom Airways első repülőgépe.
(Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


A landolást követően a gép az 1-es terminál előtt kijelölt állóhelyére gurult, miközben a Budapest Airport tűzoltói vízsugaras köszöntést biztosítottak. A Budapestre érkező első Sólyom-járatot elsőként Vágó József köszöntötte, majd Lucsik János és Hurtyák Róbert társtulajdonosok a vezérigazgatóval közösen fogadták a repülőgép pilótáit, akik egyébként korábban a Malévnél teljesítettek szolgálatot.

Minderről a Sólyom Airways leleményességének köszönhetően a mai technikai lehetőségeket kihasználva, a magyar polgári légiközlekedés történetében először élő internetes videó-közvetítés is zajlott, amelyet közvetlenül az AIRportal.hu-n is figyelemmel lehetett kísérni.

Álmos Vezér Boeing 737-500-as ajtónyitás előtt. (Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)


Vágó József később kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a repülőgép kifogástalan állapotban van, szeptember végéig charter-repüléseket végez. Az első menetrendszerű járatot októberben készülnek indítani. Hosszú távú járatok pedig a jövő évi menetrendben várhatók.

Az ünnepélyes fogadás után a légitársaság lehetőséget biztosított a 12 üzleti és 98 turista osztályú üléssel konfigurált fedélzet bejárására, megtekintésére is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!