A magyar fővárossal, Budapesttel bővíti útvonalhálózatát a spanyol nemzeti légitársaság, az Iberia. A oneworld-tag légitársaság tájékoztatása szerint jövő júniustól október végéig lesznek közvetlen járatok Madrid és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér között.

Iberia Airbus A321. (Fotó: Iberia) | © AIRportal.hu

Iberia Airbus A321. (Fotó: Iberia)

A légitársaság szóvivőjétől kapott tájékoztatás alapján az útvonalat a flotta Airbus A320-as gépcsaládja fogja kiszolgálni, amely az Iberia esetében A319, A320 és A321 típusokat foglal magába. Az első járat június 2-án érkezik Budapestre. Október végéig az Iberia Express-szel közös üzemeltetésben heti 3-7 járattal lesz Madriddal közvetlen összeköttetés.

Budapestet az Iberia átfogó nyári hálózatbővítési programja részeként hirdette meg. A spanyol légitársaság ugyanis összesen tizenhárom új útvonalat nyit a 2015-ös nyári szezonban, többek közt Firenze, Nápoly, Palermo, Manchester, Edinburgh, Hamburg és Funchal városaiba, valamint számos meglévő járatán sűrítéseket vezet be, így például New Yorkba, a Kanári-, és a Baleár-szigetekre egyaránt.

Idén 40 éve érkezett először Iberia-járat Ferihegyre

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A menetrend

A 2015-ös nyári menetrendjében az Iberia Group június 2. és október 22. között üzemelteti Madrid és Budapest közötti járatát a következő menetrend szerint.

Közvetlenül a légitársaságtól érkezett tájékoztatás szerint június 2-tól július 18-ig az Iberia heti három járatot közlekedtet. Az IB3278 délelőtt 11:10-kor száll fel Madridból és délután 14:40-kor érkezik meg Budapestre, keddenként, szerdánként és csütörtökönként. Visszafelé az IB3279 délután 15:25-kor indul és este 18:45-kor landol Madridban.

Július 18-tól ez a menetrend kiegészül az Iberia Express járataival is, amely szeptember 6-ig a következő menetrend szerint vehető igénybe. Az Iberia Express a hét négy napján, keddenként, csütörtökönként, szombatonként és vasárnaponként közlekedik. Az IB3798 02:05-kor indul Madridból és hajnali 05:10-kor van Budapesten, ahonnan mint IB3799 06:50-kor száll fel és délelőtt 10:00-kor érkezik Madridba.

Szeptember 7. és október 22. között az Iberia viszi a járatot, a hét három napján a június 2-tól életbe lépő menetrend szerint.

Negyven évvel azután, hogy az Iberia első járata 1974-ben Budapestre érkezett, a légitársaság bejelentette, ismét lesznek menetrendszerű járatai a spanyol és a magyar főváros között. Az Iberia visszatérése két szempontból is figyelemre méltó jelentőséggel bír, még ha egyelőre csak szezonális járatról is van szó.

Madrid és Budapest között a Malév kiesése óta kizárólag low-cost légitársaságok járataival lehet közlekedni. Az Iberia megjelenésével viszont ismét lesz hagyományos, a diszkontoknál magasabb színvonalú kiszolgálást kínáló légitársaság az útvonalon, amelynek másik fontos hozadéka a hálózati jellegben rejlik, vagyis az Iberia csatlakozásai, hosszú távú járatai is elérhetővé válnak. Az európai kontinens és Latin-Amerika viszonylatában az Iberia a legjelentősebb hálózattal rendelkezik, de ugyanígy válogathatnak majd észak-amerikai és afrikai célpontok között is a magyar utasok.

Spanyolország más városaival is egyszerűsödik az összeköttetés, mivel a belföldi hálózatban harmincegy célpont lesz elérhető, és akár a szomszédos Portugáliába is el lehet jutni. Konkurensként a Wizz Air, a Ryanair és a Vueling a főszereplők, valamint a TAP Portugal, amely lisszaboni járatot tart fenn. A portugál légitársaság főleg a dél-amerikai átszálló forgalomban lehet vetélytárs. A magyar piacon ugyancsak jelenlévő Vueling viszont a közös üzemeltető, az IAG – International Airlines Group révén az Iberia szövetségesének számít, és a diszkont modellben működő légitársaság a nyári szezonban Spanyolország Barcelona városából közlekedik. Madrid és Budapest között a Wizz Air és a Ryanair jelenléte ad a versenyre alapot.

(A menetrenddel frissítve: 2014. december 12. 10:48)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!