A idei Farnborough légi szalon programjának nagy meglepetése, hogy az eredetileg tervezettektől eltérően a Boeing 787-es nemcsak földi, hanem légi bemutatót is fog tartani. A holnapi kezdés előtt az AIRportal.hu is szeretne egy kisebb premierrel kedveskedni lelkes olvasói számára: fotó-prezentációt tartunk a Qatar Airways Boeing 787-esének kicsinyített másáról, a légitársaság saját rendelésű, ugyanakkor a gyűjtők körében is igen népszerű 1:200 méretarányú modelljéről.

A 2012. július 9-15. között megrendezésre kerülő Farnborough kétségkívül egyik legnagyobb sztárja a Qatar Airways Boeing 787-8 típusú Dreamlinere lesz. A világ ötcsillagos légitársasága a neves kiállításra időzítette első kompozit anyagokból készült utasszállító repülőgépének bemutatóját.

A gyártó a Risesoon Industrial Corporation, amely a Qatar Airways megrendelésére készítette el a 787-8-as típus 1:200 méretarányú modelljét. A snap-fit kategóriába tartozó modell kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag a gyártótól rendelhető.

A rohamosan fejlődő Qatar Airways 30 darab Boeing 787-8-ast rendelt az amerikai repülőgépgyártól.

A modell az A7-BCA, az elsőként átvett és Farnborough-ban debütáló 787-es azonban az A7-BCB lajstromot viseli.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways a General Electric GEnx-1B hajtóműveit választotta 787-eseihez.

A modellhez fém állványt csomagol a gyártó, de kétféle foglalat is található a törzsön.

A Qatar 787-esein 254 utas foglalhat helyet, 22 business és 232 turista osztályú ülés található a fedélzeten.

A Qatar Airways 2007 novemberében jelentette be, hogy 30 darab Boeing 787-8 Dreamlinert rendel. A Dubai Air Show-n aláírt 6.1 milliárd dolláros szerződés öt darab teherszállító Boeing 777-200F-et is tartalmazott.

Az első Dreamliner a Farnborough-n tett bemutatkozását követően eleinte rövid távú járatokon fog szolgálni a személyzet kiképzése, illetőleg gyakorlatoztatása érdekében, majd a londoni Heathrow repülőtér lesz az első régión kívüli nemzetközi célállomása a dohai bázisú 787-esnek.

A flotta még az idei évben további négy darab 787-essel fog gazdagodni és ha az igények úgy kívánják, a légitársaságnak a véglegesített megrendelésén túl további 30 gépre opciós vásárlási joga is van, amelyet szükség esetén lehívhat.

A Qatar Airways igazi „kompozit utasgép nagyhatalom” lesz a légitársaságok körében, hiszen a Boeing 787-es európai konkurensének, az Airbus A350XWB mindhárom típusváltozatának első megrendelője is, így a katari vállalat lesz az első, amelynek flottájában egyszerre jelen lesz mindkét legújabb generációs szélestörzsű típus.

A repülőgépmodellt a fotózás idejére a Qatar Airways budapesti képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk szépen!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!