Budapestre érkezett Joulupukki, a finn Mikulás a Finnair 753-as járatával pár perccel 11:00 óra után. A Finnair legújabb festését viselő, OH-LXC lajstromjelű, Airbus A320-asát természetesen hatalmas gyereksereg és a sajtó is fogadta a ferihegyi betonon. Joulupukki nem először látogatja meg a magyar gyermekeket, csak korábban minden évben a Malév járatával érkezett Budapestre.

Airbusszal jött a finn Mikulás! – a Budapest Airport hivatalos közleménye.

Egészen pontosan 11.00 óra volt, amikor a Finnair menetrend szerinti járatával megérkezett Budapestre a Mikulás, pontosabban a Joulopukki. A finn Télapó a Finnair, a Budapest Airport, a Malév Ground Handling, a Finnagora és a Le Meridien szálló együttműködése révén érkezett a magyar fővárosba.

A Finnair Airbus A 320-as gépéről utolsóként szállt ki a Joulopukki, akinek érkezését már izgatottan várta a gép lépcsőjénél egy csomó szerencsés kisgyermek a vecsési Mosolyország Óvodából. A nagy szakállú, szemüveges Mikulást elsőként Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete köszöntette a budapesti betonon. A vecsési óvodások dallal üdvözölték Joulopukkit, akinek a szépen csengő finn nevét is hibátlanul megtanulták erre az alkalomra.

A finn Mikulás magyarországi látogatását a Finnagora, finn kulturális és tudományos intézet, a Finn Nagykövetség valamint a Le Meridien szálloda támogatta. A Joulopukki ma és holnap a Veszprémben és Ajkán tesz látogatást (ezek a testvérvárosai Rovanieminek, ahol Joulupukki él), vasárnap Óbudán a főtéren lehet vele találkozni 16.00 és 17.00 óra között, hétfőn és kedden Pécs és Mohács látja vendégül, szerdán a főváros VIII. kerületi gyermekeivel találkozik a Nemzeti Múzeum előtt. December 6-án, Mikulás napján Budapesten a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt tekinti meg, itt 15.00 órakor lehet vele találkozni, másnap pedig a Vajdahunyad várban lesz 16.00 és 18.00 óra között. December 8-án a finn Mikulás felkeresi Debrecent és másnap tér vissza Finnországba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Joulopukki a jelek szerint nemcsak gyermekek nyelvén ért, hiszen már a Finnair-gép lépcsőjénél is rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a magyar média képviselőinek, majd közös fotók készültek róla és a vecsési óvodásokról, valamint a repülőgép személyzetéről is. A budapesti Le Meridien szálloda egy hétig látja vendégül Joulopukkit, akinek mostani látogatásához időzítették az elegáns hotel finn gasztronómiai hetét is.

A finn Mikulás, azaz Joulopukki, vagyis Santa Klaus, illetve Télapó Finnország sarkköri vidékén, a messzi Északon, Rovaniemi városa mellett, hatalmas rönkfaházban lakik egy fenyőerdő közepén. Olyan hatalmas levélforgalmat bonyolít a világ valamennyi országának gyermekeivel, hogy a finn posta külön postahivatalt nyitott Joulopukkinak, mert már nem győzték a borítékok továbbítását. Régen a finn Mikulás rénszarvasok húzta szánnal közlekedett, manapság azonban a Finnair Airbus A 320-as gépe is megteszi, ezzel gyorsabban tudja eljuttatni az ajándékokat a gyermekeknek és az utazómagasságon is kevésbé huzatos.

Fotók: Rimóczi Roland / AIRportal.hu
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!