Új cargo légitársaság érkezik hamarosan a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, miután az azeri Silk Way Airlines március 1-jétől hetente kétszer a magyar fővárosban is leszáll majd Boeing 767F típusú repülőgépeivel.

A Budapest Airport-tól kapott tájékoztatás szerint a Silk Way Airlines Boeing 767-300F típusú szélestörzsű teherszállítói a hét két napján, szerdánként és szombatonként fognak érkezni, majd a rakodást és tankolást követően útjukat tovább folytatják nyugat-európai célpontjaik, Frankfurt-Hahn, vagy London felé.

A repülőgépek földi kiszolgálását a török hátterű Celebi Ground Handling Hungary Kft. fogja biztosítani, akárcsak a Cargolux Boeing 747F típusai esetében, amelyek szintén Baku érintésével szoktak rendszeresen Budapestre érkezni.

Frissítés: 2014.02.13. 08:00

Közvetlenül repül Budapestre a Silk Way Airlines
Március 1-jétől közvetlen járatot indít a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre a Silk Way Airlines. A Budapest Airport-tól kapott legfrissebb információk szerint az azeri teherszállító légitársaság Boeing 767-300F típusai nem csupán Budapest érintésével közlekednek majd, hanem direkt összeköttetést biztosítanak Bakuval, így még ideálisabb körülményeket, nagyobb kapacitást kínálva a szállítmányozó partnerek, a magyar export számára.

A járat az először közölteknek megfelelően hetente kétszer, szerdánként és szombatonként közlekedik majd, de a pontos menetrendről egyelőre nincsenek információk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Silk Way Airlines repülőtéri bázisa, a jelenlegi azeri elnök édesapjáról elnevezett, Heydar Aliyev nemzetközi repülőtér, ahonnan a légitársaság 2001-ben kezdte meg működését azzal az eltökélt céllal, hogy teherszállítmányozási légi hidat teremtsen Európa és Ázsia között, amelynek mai korszerű “selyemútjába” – támogatandó a magyar kormányzat keleti nyitás politikáját – sikerült a Budapest Airportnak bekapcsolni a magyar fővárost is.

Hamarosan a Silk Way Boeing 767-300F típusai is rendszeres vendégei lesznek a budapesti Liszt Ferenc repülőtérnek. (Fotó: Silk Way West Airlines)


A társaság Közép-Ázsia egyik legjelentősebb légi teherszállítója, útvonalhálózata az európai, valamint a közel-, és távol-keleti térséget egyaránt átöleli. A Silk Way Airlines gépei többek között Londonba, Hong Kongba, Szöulba, Sanghajba is teljesítenek járatokat és mellette partnerei révén számos más nemzetközi célállomással is kínálnak összeköttetést.

A cég nemrég irányozta elő gépparkjának fejlesztési programját, amikor tavaly nyáron a Boeing repülőgépgyár legnagyobb kereskedelmi típusának, a 747-8-asnak cargo változatából is rendelt flottája számára két darabot, a listaárakon számítva mintegy 704 millió dollár értékben. A Silk Way stratégiai szándéka, hogy Baku egy a teherszállítás szempontjából is meghatározó elosztó központtá nője ki magát.

A nyugati, illetőleg a nagy távol-keleti repülőterekre közlekedő Silk Way-flotta kizárólag Boeing típusokból áll, átlag életkora 8.3 év, benne két 747-400F és két 767-300F teljesít szolgálatot. A 767-esek új gyártásúak, 2012-ben gördültek le a gyártósorról és rögtön a Silk Waynél kezdték pályafutásukat. Az egyiken (4K-SW808) winglet szárnyvég is növeli a hatékonyságot.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!