Felveszi Budapestet is útvonalhálózatába a kanadai Air Transat légitársaság, melynek köszönhetően több mint két év után újra lesz transzatlanti járat Magyarország és az észak-amerikai kontinens között. Bár az elmúlt időszakban leginkább egy USA-ba irányuló útvonal megnyitására lett volna nagyobb esély, ez a mostani bejelentés ugyanekkora siker lehet a Liszt Ferenc repülőtér számára.

Heti egy járat Torontóból Budapestre, Airbus A330-assal, 2015. június 8-tól minden csütörtökön!

Az első Air Transat Airbus A330-200-as típusú repülőgép 2015. június 8-án délelőtt 11.10-kor száll le Budapesten. A légitársaság csütörtökönként közlekedik majd Torontóból Budapestre, egy rövid közbülső megállóval Montrealban.

A légitársaság a mai napon kiadott közleményében leírja, hogy a 2015-ös transzatlanti programjába már Budapestet is beemeli, míg számos európai célállomást érintően ülés- és járatszám-növekedést hoz a következő évi tervezet. A mostani bejelentés kitér a jövő évben megnyíló budapesti útvonalra is, amely Montrealból és Torontóból közlekedik majd fővárosunkba, méghozzá heti rendszerességgel.

Napjainkban a Liszt Ferenc repülőtér nem szolgál ki olyan menetrendszerinti utasszállító járatokat, melyek rendszeresen szélestörzsű típusokkal közlekednek, ez azonban október 27-étől megváltozik, hiszen az Emirates Budapestre érkezik a Dubai International-ről induló járatával. Ezt a légitársaság Airbus A330 típusú repülőgépével fogja üzemeltetni majd naponta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Transat Airbus A330-200-as szélestörzsű repülőgépe Amszterdamban. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air Transat Airbus A330-200-as szélestörzsű repülőgépe Amszterdamban. (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


Utoljára a 2011-es téli menetrendig volt jelen észak-amerikai légifuvarozó hazánkban, akkor az American Airlines Budapest-New York JFK járatán keresztül volt elérhető az Egyesült Államok közvetlenül. Az akkori tervek szerint 2012 júniusában indult volna újra az útvonal, ezt azonban a Malév csődje megakadályozta. A Budapest Airport azóta is arra törekedett, hogy újra Budapestre hozzon egy hosszútávú járatot, hiszen fővárosunk a legnagyobb európai uniós főváros, mely tengerentúli útvonalak nélkül működött, immáron már két és fél éve.

A kanadai Air Transat gépparkjában jelenleg két szélestörzsű típus található, az idősebb Airbus A310-es, valamint a korszerűbb Airbus A330-200, illetve 300-as széria. Ezek közül bármelyik példány esélyes lehet Budapesten. Akármelyik is érkezik, a repülésrajongók számára nagy egzotikum és öröm lesz egy új légitársaság megjelenése, különösképp az Atlanti-óceán túlsó feléről.

A Budapest Airport nem sokkal szerdán este 6 óra előtt az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünk részére:

Nyártól Torontó és Montreal az Air Transattal!

Az Air Transat kanadai légitársaság menetrendszerű heti járatot indít jövő júniustól Torontóból és Montrealból Budapestre. Ezzel a Budapest Airport kínálatában ismét elérhető lesz az észak-amerikai kontinens, méghozzá közvetlen transzatlanti járattal. Az Air Transat légitársaság Airbus A330-200 típusú széles törzsű gépe csütörtökönként közlekedik Torontóból Budapestre, egy rövid közbülső megállóval Montrealban.

Az első Air Transat Airbus A330-200-as típusú repülőgép 2015. június 8-án délelőtt 11.10-kor száll le Budapesten. A kanadai légitársaság 345 személyes gépén 12 helyet töltenek meg a Club Class utasai, a fennmaradó 333 ülőhelyet pedig a hagyományos turista (economy) osztálynak tarják fenn. Az Air Transat járat helyi idő szerint 12.55-kor indul vissza Kanadába. Ezzel a Budapest Airport útvonalkínálatában ismét elérhető lesz Észak-Amerika egy közvetlen transzatlanti járattal.

„Hosszú évek óta dolgoztunk együtt kanadai partnereinkkel azon, hogy elindíthassuk ezt a járatot. Most büszkén jelenthetem be, hogy közös erőfeszítéseinket siker koronázta és jövő nyáron elindul az új, közvetlen járat Kanadába.” – mondta Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója.

Hozzátette: „Mivel jelentős magyar származású lakosság él Toronto és Montreal környékén, biztos vagyok az új járat sikerében, hiszen nagyon is meglévő piaci igényt elégítünk ki vele. Az Air Transat járata nagyon fontos, közvetlen légi összeköttetést jelent ismét Észak-Amerika és Budapest, Európa egyik legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő fővárosa között. Minden előzetes piackutatásunk azt bizonyítja, hogy erre a járatra nagyon nagy igény mutatkozik mind a turisták, mind az üzleti utazók körében. Ezért nem kizárt, hogy rövidesen sűríteni kell majd a járatokat.”

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!