Újabb cikkünk a témában: október 2-án jön a Lufthansa A380-as

2011. június 20-án 18 órakor* a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezik a Lufthansa Airbus A380-800-as típusú repülőgépe. A világ jelenleg legnagyobb utasszállító repülőgépe először látogat Ferihegyre. Az A380-as a Lufthansa német légitársaság színeiben 2010. június 6-án teljesítette első kereskedelmi útját. A 70. gyártási sorozatszámú, a német légicég flottájában sorrendben a nyolcadik A380-as Prága érintésével a hamburgi Airbus gyárból érkezik Ferihegyre. A repülőgép a D-AIMH lajstromjelet viseli majd.

Az Airbus A380-as repülőgép

Az Airbus A380-as repülőgép egy kétszintes, széles törzsű repülőgép, melyet a hatalmas, szárnyakon elhelyezett négy óriási hajtómű emel a magasba. A repülőgép maximális felszállósúlya 569,000 kg, üresen is több, mint 276 tonnát nyom. Egy osztályos székezés esetén akár 853 utas szállítására is képes, két osztályos székezésnél 644, 3 osztályos esetén 525 utast szállíthat. A repülőgép hossza 72.73 méter, szárnyfesztávolsága 79.75 méter, magassága 24.45 méter. Jelenleg 46 darab ilyen repülőgép áll szolgálatban 5 légitársaság színeiben (Air France, Emirates, Lufthansa, Qantas, Singapore Airlines) teljesít szolgálatot, 2011. május 24-én vette át első példányát a Korean Air is.

A képért köszönet a Lufthansa-nak

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyárból kis kitérővel Ferihegyre

A 70. gyártási sorozatszámú, a német légicég flottájában sorrendben a nyolcadik A380-as Prága érintésével a hamburgi Airbus gyárból érkezik Ferihegyre. A repülőgép a D-AIMH lajstromjelet viseli majd. A bemutató járat természetesen nem jelenti azt, hogy a repülőgéptípus rendszeres vendég lesz Ferihegyen, így aki szeretné látni a monstrumot feltétlenül jöjjön ki a repülőtérre 2011. június 20-án.

Várható érkezés és indulás

A Lufthansa Airbus A380-as érkezése 2011. június 20-án 18:00 óra körül várható*. A repülőgép kb. 1,5-2 órát fog Ferihegyen tölteni. Javasoljuk, hogy legalább egy órával a tervezett érkezési idő előtt a biztonság kedvéért minden érdeklődő érkezzen meg a kiválasztott spotterhelyre.

Futópályahasználat, gurulás, állóhely

A repülőgép várhatóan a 31R/13L azaz 2-es terminál melletti futópályára fog leszállni és felszállni is erről a pályáról fog, mivel méretei miatt csak ez a futópálya (és a hozzá kapcsolódó gurulóút) alkalmas a gép fogadására (a Ferihegyen jelenleg hatályos eljárások és szabályok alapján). Információink szerint a leszállást követően a repülőgépet levontatják (vagy legurul) a SkyCourt és az irányítótorony között elhelyezkedő gurulóútra/forgalmi előtérre.

Javasolt spotterhelyek

A leszállás és felszállás megtekintéséhez a 31R/13L azaz 2-es terminál melletti futópálya déli (Vecsés felőli) oldalát javasoljuk. Aki biztosra akar menni, annak a „Szántóföld” és „Catering” nevű spotterhelyeket javasoljuk, ugyanis ezekről a helyekről bármelyik irány (13/31) esetén látható lesz a repülőgép.

Bővebb, térképes információkért görgess lejjebb vagy kattints ide.

Egy érdekes videó

A cikket folyamatosan frissítjük, amint új információ érkezik azt megosztjuk veletek!

* A Lufthansa fenntartja a program változtatásának jogát, amennyiben a repülőgép mégsem állna rendelkezésre.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!