Buenos Airesben egyeztetett Fabrice Brégier, az Airbus elnök-vezérigazgatója és Mariano Recalde, az Aerolíneas Argentinas elnöke az argentin légitársaság számára készülő négy darab A330-as szállításairól. A találkozón jelen volt Rafael Alonso, az Airbus latin-amerikai térségért felelős igazgatója is.

Mariano Recalde az Aerolíneas Argentinas központjában fogadta az Airbus vezetőjét. (Fotó: Aerolíneas Argentinas) | © AIRportal.hu

Mariano Recalde az Aerolíneas Argentinas központjában fogadta az Airbus vezetőjét.
(Fotó: Aerolíneas Argentinas)

Argentína fővárosába, Buenos Airesbe utazott az Airbus repülőgépgyár vezetője, hogy tárgyalásokat folytasson az A330-as egyik legújabb dél-amerikai megrendelőjével, az argentin nemzeti légitársasággal. Az Aerolíneas Argentinas idén februárban írt alá vásárlási szerződést négy darab A330-200 típusú utasszállító repülőgépre, amelyek szállításai 2015-től veszik kezdetüket.

A múlt hét elején zajlott találkozóról az Aerolíneas Argentinas rövid közleményben számolt be. Ebben megerősítették a gépek érkezését, valamint hogy a vadonatúj A330-200-asokat az Airbus jövő év februárjától adja át, az argentin légitársaság által két-osztályon, összesen 272 utasos fedélzettel konfigurálva. A flotta gépeihez mérten minden eddiginél újabb és korszerűbb szórakoztató rendszerrel ellátva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Argentin részről a légitársaság kiemelte, hogy az új gépek szolgáltba állításától jelentős üzemanyag megtakarítást várnak, mivel az A340-200-as helyébe érkező A330-asok 13.5%-kal hatékonyabbak, de a még forgalomban lévő A340-300-asoknál is sokkal kedvezőbb az üzemeltetésük, itt 19.5%-os az előny.

Jelenleg négy darab, bérelt A330-200-assal rendelkezik az Aerolíneas Argentinas. (Fotó: Aerolíneas Argentinas) | © AIRportal.hu

Jelenleg négy darab, bérelt A330-200-assal rendelkezik az Aerolíneas Argentinas.
(Fotó: Aerolíneas Argentinas)

Az Airbus A330-200-as 2013-ban jelent meg az Aerolíneas Argetinas flottájában, amikor szeptember 5-én megérkezett az első, ILFC-től bérelt gép Buenos Airesbe, amelyet még további három követett. Az A330-asokat a légitársaság legfőképpen az európai és észak-amerikai, de olykor dél-amerikai útvonalain is beveti.

Az újonnan megrendelt négy darab A330-200-as az aktuális listaárak alapján csaknem 900 millió dolláros üzletet jelent, egyetlen darab ilyen gép ugyanis 221.7 millióba kerül. Azt nem tudni, hogy argentinok pontosan milyen áron jutottak a gépekhez, vagyis az Airbus mennyit engedett a listaárakból, de azt igen, hogy a flotta fejlesztésére irányuló beszerzés – ahogy arra a legutóbbi közlemény is kitér – nem jöhetett volna létre az argentin állam támogatása nélkül.

A SkyTeam légiszövetségi tag Aerolíneas Argentinasnál jelenleg összesen 11 darab nagy hatótávú, szélestörzsű utasszállító van szolgálatban. Négy darab A330-200-as mellett hét darab A340-300-as működik a flottában.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!