C17-es katonai szállító repülőgépek karbantartására alkalmas hangárkomplexumot adtak át a Pápa Bázisrepülőtéren csütörtökön.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka | © AIRportal.hu

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az épület a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. A világszerte egyedülálló létesítménynek köszönhetően költséghatékonyabb lett a repülők működtetése – hangsúlyozta a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettesének helyettese.

Ernest J. Herold elmondta, hogy a komplexumot 12 nemzet, köztük Magyarországon kívül kilenc NATO-tagország és két NATO partnerségi ország hozta létre 9,5 milliárd forintból.

Hangsúlyozta: a létesítmény fontos szerepet játszik az utóbbi időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség hosszú távú kezelésében.

A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program égisze alatt kialakított hangárkomplexum kulcsfontosságú szerepet tölt be a NATO-szállítás gerincét jelentő légi szállításban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SAC program 30 évre előre tervezi elképzeléseit – húzta alá.

Noldus Wiek, a NATO légi szállítást kezelő programjának menedzsere arról beszélt, hogy az új létesítmény jól felszerelt raktárbázissal is rendelkezik.

Hozzátette: a helyi gazdaság szempontjából is kiemelt fontosságú az építmény, hiszen 38 új munkahely jött létre általa.

Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka kitért arra, hogy a hangár veszélyes anyagok tárolására is alkalmas. Mivel fedett helyen tárolnak mindent, jelentősen megnő az eszközök élettartama – fűzte hozzá.

A parancsnok felidézte: 2008 óta működik Pápán nehézszállító ezred, 2013-ban kezdték meg a hangárkomplexum építését, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Finnország és Svédország részvételével.