Megvette Hévíztől az állam a sármelléki repülőteret üzemeltető cég 90 százalékát, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja. Másik határozataival a kormány támogatja a börgöndi és a péri repülőtér fejlesztését, a pápai bázisrepülőtér futópályájának meghosszabbítása érdekében pedig áthelyeznek egy vasútvonalat.

A napokban megtörtént a korábban elhatározott tranzakció, a magyar állam mintegy 114 millió forintért megvásárolta a Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos tulajdonrészét, Hévíz önkormányzata megtartott 10 százalékos részesedést a társaságban – írta a Magyar Nemzet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatása alapján.

A Magyar Közlöny 2020. évi 243. számában november 11-én megjelent rendelet szerint
a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat 2022. december 31-ig.

Amint korábban megírtuk, a Sármellék és Zalavár területén fekvő légikikötőt üzemeltető, eddig Hévíz önkormányzatának birtokában lévő cég többségi tulajdonrésze az indokolás szerint az állami támogatás átláthatóbbá tétele, és a turizmus mint kiemelt stratégiai fontosságú ágazat fejlesztése miatt kerül állami kézbe.

A kormány november 11-én három másik magyarországi repülőtér fejlesztéséről is határozott:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
  • a Székesfehérvár melletti Börgöndnél lévő Alba Airport sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér fejlesztése érdekében támogatják egy előkészítő részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, a repülőtér fejlesztéséhez 750 millió forint rendelkezésre állásáról döntöttek, az innovációért és technológiáért felelős miniszter támogatói okiratot ad ki Székesfehérvár önkormányzata részére
  • a Győr-Pér repülőtér felújításával és fejlesztésével is egyetért a kabinet, ezért az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztést készít a fejlesztés megvalósításáról, figyelemmel arra, hogy a fejlesztés költségei az új európai uniós ciklus megfelelő programjaiban elszámolhatók legyenek
  • a pápai repülőtér futópályájának meghosszabbítása miatt szükségessé váló vasútvonal áthelyezésével kapcsolatos fejlesztésekhez is biztosítja a kormányzat a szükséges forrásokat.