Sajtóinformációk szerint a magyar kormány nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Budapest Airportra.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség az ügyet ismerő forrásaira hivatkozva számolt be arról, hogy az újabb ajánlat ezen a héten érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. tulajdonosaihoz.

Úgy tudni, hogy hasonló tranzakciókhoz, illetve a korábbi értékbecslésekhez viszonyítva a piaci ár alatti ajánlatot adott az állam – a járvány előtt a repülőtér értékét 3 milliárd euróra becsülték.

Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A repülőtér többségi tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatos feladatokra május végén Palkovics László innovációs és technológiai minisztert jelölték ki, aki kormánybiztosként látja ezt el.

A Bloomberg írt arról elsőként tavaly októberben, hogy a kormányhoz közeli befektetők konzorciuma ajánlatot tett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt-re.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A magyar kormány az elmúlt években többször kinyilvánította, hogy a repülőtér privatizációja elhibázott döntés volt, 2019-ben több kormányzati kritika is érte a Budapest Airportot a Ferihegyen uralkodó állapotok, elsősorban a fapados járatok által használt “bádogterminál” miatt. A repülőtér üzemeltetőjénél történt menedzsmentváltás, valamint az elmúlt egy évben elkészült beruházások eredményeként a nyílt támadások megszűntek, miközben hivatalos párbeszéd kezdődött az üzemeltető és a kormány között a repülőtér további fejlesztéseiről.