Felvetődött a norvég kormányban, hogy a SAS Scandinavian Airlines megsegítése helyett inkább államosítanák a Norwegiant, a tárgyalások már meg is kezdődtek.

A brit The Telegraph portálján olvasható cikk szerint Jacob Schram vezérigazgató a múlt héten már megkezdte a tárgyalásokat a kabinettel, miután az ország vezetése nyilvánvalóvá tette: inkább a Norwegian helyzetén akarnak javítani, a SAS Scandinavian Airlines helyett, bár utóbbinak vannak bázisai Norvégiában, és az oslói tőzsdén is forognak a papírjai.

Jon Gunnes, a kormány közlekedéspolitikáért felelős szóvivője helyi lapoknak azt mondta, a légitársaság megmentése rendkívüli fontossággal bír.

Forrás: Gatwick Airport

A technikai részletekről egyelőre nincsenek információk. A Norwegian régóta szeretne állami segítséget: tavasszal kapott norvég kormányzati hitelgaranciát, később pedig megpróbált a svéd kabinettől is támogatást kérni, ám ott megtagadták ezt a lehetőséget. A cég a SAS Scandinavian helyzetére hivatkozott, mert utóbbi a tulajdonos dán és svéd kormányoktól is több milliárd euró értékű hitelhez, illetve hitelgaranciához jutott.

Augusztus végén a Norwegian-vezér azt is elmondta, hogy újabb pénzforrásra van szükség, különben csődbe mennek. “Jelen helyzetben nem elég az eddig nyújtott támogatás és szabad készpénztartalék, hogy átvészeljük az időszakot” – mondta akkor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel egyértelművé tette, hogy állami támogatást szeretne, ugyanis szeptemberben is alig 25 gépüket tervezték üzemeltetni a 140 példányból. Emellett tárgyalnak a bankokkal és a hitelezőkkel is újabb tőkeinjekcióról, az adósságok átütemezéséről.

Utóbbiakkal a Norwegian a nyáron már megegyezett egy 1,2 milliárd euró értékű csomagról, ennek részeként a cégnek nyújtott hitelt tőkévé alakítják.