Úgy döntött a svéd kormányzat, hogy nem ad hitelgaranciát a régóta pénzügyi nehézségekkel küzdő Norwegiannek, bár a cég kérelmezte ezt. A légitársaság reagálása szerint az állam a SAS piaci pozícióját védi ezzel.

A Reuters jelentése szerint az illetékes svédországi hivatal azzal az indokkal tagadta meg a hitelgaranciát, hogy a Norwegian már a tavalyi év végén is súlyos anyagi problémákkal küzdött, akkor már elég nagy esélye volt, hogy a légitársaság nem tud eleget tenni pénzügyi kötelezettségeinek, és csődöt jelenthet. A határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Forrás: Norwegian

A hibrid légitársaság a Reuters megkeresésére azt mondta, nehezen érthető a hivatal álláspontja, mivel versenytársuknak, a SAS Scandinavian Airlines-nak már adtak hitelgaranciát (ami a héten az állami támogatás uniós elfogadása miatt visszavonták – a szerk.)

“Minden feltételt teljesítettünk, tehát az egyetlen magyarázat erre a döntésre az, hogy Svédország nem támogatja a piaci versenyt” – közölte a Norwegian.

A hivatal erre reagálva azt közölte: a Norwegian konkrét összeget sem jelölt meg a beadványában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A döntésnek azonnali és közvetlen anyagi hatása ugyan nem várható, de emiatt több készpénzt kell gyűjtenie a légitársaságnak a befektetőitől és a jegyek eladásából.

Utóbbi viszont azon múlik, milyen gyorsan indul be a légiközlekedés. A norvég államtól a légitársaság még májusban kapott némi hitelgaranciát, de cserébe a hitelezőitől is pénzt kellett szereznie, az adósság egy részét pedig tőkévé kellett konvertálni.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) épp a napokban rontotta kilátásait az európai légiközlekedéssel kapcsolatban, a korábbi 50 helyett 60 százalékos utasforgalom-csökkenés várható idén, és 2024-nél korábban nem állhat vissza a 2019-es utasszám.