A Norwegian vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy a légitársaságnak még több pénzre van szüksége ahhoz, hogy átvészelje a koronavírus-járvány okán keletkezett krízist, különben ez év végéig csődbe megy.

A DPA és a Reuters jelentése szerint a skandináv légitársaság 610 millió USA-dollár értékű adózott veszteséget jelentett, amely után Jacob Schram vezérigazgató jelezte: nagy baj lesz, ha nem szereznek még pénzt.

Illusztráció, a Norwegian EI_FYC lajstromjelű MAX 8-asán már rajta van a műholdas antenna (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

„Jelen helyzetben nem elég az eddig nyújtott támogatás és szabad készpénztartalék, hogy átvészeljük az időszakot” – fogalmazott, hozzátéve, hogy további források nélkül a légitársaság még ebben az évben csődbe fog menni.

Plusz pénzt egyelőre az üzemelésből nem nagyon tud szerezni a cég, szeptemberben összesen 25 gépe fog repülni, a többi, nagyjából 110 példány a földön marad a téli menetrendi időszakban, a hosszútávú járatok jövője bizonytalan.

Így a különböző pénzügyi szolgáltatóktól igyekszik a vezetőség forráshoz jutni, adósságok átütemezéséről, a lízingcégekkel pedig a repülőgépek eladás-visszlízingjéről próbálnak megállapodni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Minderről még az ősszel döntést kell hozni, Geir Karlsen pénzügyi vezető szerint így nem csak tüzet oltanának, hanem 2022-ig biztosított lenne a társaság üzemelése.

A Norwegian májusban már kapott egy 350 millió dollár értékű hitelgaranciát, ezzel kellett volna a válság idején valahogy túlélnie a légitársaságnak.

Mint arról nemrég beszámoltunk, Svédország megtagadta a Norwegiantől az állami hitelgaranciát, mert az illetékes kormányzati hivatal álláspontja szerint nem feleltek meg a pénzügyi feltételeknek.