December 6-án, csütörtökön került napvilágra, hogy a luxemburgi kormány vásárolja meg a Qatar Airways 35%-os cargolux részvénypakettjét – adta hírül az Air Cargo World.

A kormány csak ideiglenesen száll be tulajdonosként a pénzügyileg bajba jutott cargo-légitársaságba, amíg nem sikerül megfelelő, hosszú távú, kereskedelmi megoldást találni a légitársaság problémáira. A kormányzat folytatja a tárgyalásokat a kínai HNA Csoporttal és más szóba jöhető vevőkkel.

A Haninan bázisú HNA csoport hat légitársaság tulajdonosa, néhány repülőtér üzemeltető, valamint logisztikai cégben és hotelekben is érdekelt és további nemzetközi expanzióban érdekelt. A HNA a múlt évben szerzett kisebbségi részesedést a török MyCargo Airlines társaságban (korábbi nevén ACT cargo), mely repülőgépeinek festését is a Hainan arculatához igazították.

A HNA csoport neve az elmúlt években többször is felmerült, hogy az azóta csődbe ment Malévot átvenné az államtól. A tranzakciótól végül a kínai fél állt el, a Malév ezt követően ment csődbe.

Amint arról korábban beszámoltunk a Qatar stratégiai nézetkülönbségek miatt kíván kiszállni a Cargolux-ból, így az is egyértelmű, hogy egy új befektető is komoly kihívásokkal fog szembe nézni. A Cargolux, amely 11 darab Boeing 747-400F és hat darab 747-8F áruszállító repülőgépet üzemeltet, 18 millió dolláros veszteséget könyvelt el a 2011-es évben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!