Jövő héttől kezdve a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni vakcinát kaptak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közmédiának nyilatkozva.

Szijjártó Péter elmondta: sokan tervezik, illetve terveznék a nyári szabadságukat, egyelőre azonban a világon “elég bonyolult az utazás”, sok ország még korlátozó intézkedéseket tart életben a járvány miatt. Hozzátette: néhány kivételtől eltekintve minden ország rosszabbul áll Magyarországnál az átoltottság tekintetében.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra: folyamatosan zajlanak a tárgyalások, amelyeknek az a célja, hogy a magyar emberek minél több országba elutazhassanak a védettségi igazolványukkal.

Ennek eredménye közlése szerint, hogy sikerült egy újabb tárgyalást lezárni: Ciprussal meg tudtak állapodni az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, így azok a magyar és ciprusi állampolgárok, akik be vannak oltva, szabadon, vagyis teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között.

Mint mondta, azoknak a magyar állampolgároknak, akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolás adatait. Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak, és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és igénybe venni a beoltottak számára lehetséges szolgáltatásokat. A miniszter jelezte: az összes technikai tudnivalót közzéteszik a konzuli szolgálat honlapján is. Szijjártó Péter tudatta azt is, hogy a megállapodás vasárnaptól érvényes.