Újraindítja a Delta Air Lines az Atlanta és Róma közötti járatait, az utasok csak negatív koronavírus-teszteredménnyel szállhatnak fel, és a célállomáson is ellenőrzik majd őket. Így bár az utazásra jogosultak szűk köre nem változik, megérkezéskor a karantén kiváltható.

Az amerikai légitársaság a honlapján közölte, hogy december 19-én indítja újra a két város közötti járatot, ezzel a Delta lesz az első, amelyik koronavírus-mentes interkontinentális összeköttetést kínál Európa és az Egyesült Államok között.

Az utasoknak legfeljebb 72 órával a járat indulása előtt el kell végeztetniük egy PCR-tesztet, ennek negatív eredményével, illetve közvetlenül a beszállás előtt elvégzett gyorsteszt szintén negatív lelete esetén lehet csak felszállni a gépre. Érkezés után Fiumicinón még egy gyorstesztet végeznek, és ugyanilyen ellenőrzés vár a Rómából Atlantába tartókra is.

Forrás: Airbus

Az intézkedéssel kiváltható az olaszországi karantén, azonban fontos megjegyezni, hogy az utazásra jogosultak köre nem bővül: továbbra is csak a munka, egészségügyi ellátás, oktatás miatt érkezők léphetnek be Olaszország területére.

A megállapodásról és a teszteredmények elfogadásáról a napokban hoz rendelet az olasz kormány.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlemény arra nem tér ki, hogy a tesztek költségét az utasoknak kell-e kifizetniük, és ha igen, akkor utasbiztosítás fedezi-e a plusz kiadásokat.

A programba a Delta a Mayo Clinic laboratóriumot vonta be, ennek vezetője azt mondta, ha a tesztelési eljárásokat távolságtartással, kötelező maszkviseléssel, legfeljebb 60 százalékos töltöttséggel és fertőtlenítéssel kombinálják, akkor egy a millióhoz az esélye annak, hogy valaki a repülőgép fedélzetén megfertőződjön.

A programba bevonták Georgia állam egészségügyi szervét is, amely a kormányok számára dolgoz ki egy tervet a nemzetközi járatok újraindításához.

Steve Sear, a Delta kereskedelmi vezetője szerint a tesztelés bevezetése a legjobb út az interkontinentális útvonalak ismételt megnyitásához, amíg nem lesz széles körben elérhető hatékony oltóanyag.

Ezzel kapcsolatos a hír, hogy a Pfizer vakcináját a United Airlines egyes járatai már elkezdték szállítani az Egyesült Államokon belül.