A Croatia Airlines értékesítésére kiírt tender nem halad túl nagy sikerrel, éppen ezért horvát médiaértesülések szerint a kormányzat a nemzetközi pályázat helyett közvetlen tárgyalásokat folytatna kínai befektetőkkel – akik a legnagyobb érdeklődésüket fejezték ki a légitársaság iránt. A tendereztetés kikerülésére a kormányzat jogszabály módosítást is előterjesztene a törvényhozás elé.írja az EX-YU Aviation.

Ahogyan tavaly már beszámoltunk arról, Kínából és Indonéziából is jelentkeztek érdeklődők az adriai légifuvarozóra, ám az azóta eltelt bő fél év során további információk nem láttak napvilágot. Az ősszel megkezdődött privatizációs pályázat határideje a 2014-es év első hónapjai során jár le.

Kínai légitársaságok a várakozások szerint akár 49%-os részesedéssel is bevásárolnák magukat a horvát vállalatba, azonban a privatizációs tendereken igen ritkán vesznek részt. Ez már tavaly nyilvánvaló volt, hiszen a China Southern Airlines és a Hainan Airlines is kifejezte igényét a részvények iránt, bár további lépéseket nem tettek a pályázat során. Februárban egy kormányzati delegáció utazik Kínába, ahol az új privatizációs modellük bemutatására tesznek kísérletet, melynek folyományaként újabb érdeklődők jelentkezését remélik. Az állam számára a legnagyobb elsőbbséget élvezi a kérdés, hiszen a utasforgalom csökkenése, valamint a zágrábi repülőtéren megjelent versenytársak gyors lépésre kényszerítik a kormányzatot.


A SkyTeam-tag China Southern Airlines nem csupán a Croatia Airlines, de a szomszédos Adria Airways iránt is kifejezte bevásárlási szándékát, habár további lépésekre az irányukba se került sor.

A Hainan Airlines a régiónkban nem ismeretlen szereplő, hiszen a Malév csődjét megelőző 1-2 év során több tárgyalás zajlott hazánk és a légitársaságot birtokló HNA Group között. Ennek keretében egy lehetséges Malév-utód létrehozásában lett volna fontos szereplő a kínai fél, azonban a csődöt megelőző hónapok során a tárgyalások meghíúsultak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!