A ma a kormany.hu-n megjelent útdíj fizetési térképek szerint január 1-től fizetős lesz a 4-es út Vecsést elkerülő szakasza is, amely az egyetlen út a 2-es terminálra. Ahogy a VEKE is megírta Facebook oldalán, “fizetős lesz a 4-es út bevezetője is, sőt, ha jól látjuk a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljához is matricát kell venni”.

Ha a kormany.hu-n közzétett rossz minőségű térképen jól látjuk, akkor az a kevesebb, mint 1 km-es szakasz is fizetős lesz, amely Budapest irányából érkezve a Vecsés vége táblától tart a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljához tartó kijáratig.

Mivel jelenleg nincs olyan alternatív, alsóbbrendű út amelyen akár Budapest felől, vagy akár az M0-ás autóútról el lehetne jutni a 2-es terminálhoz mindenképpen igénybe kell venni a 4-es út Vecsést elkerülő szakaszát.

Ha a rossz minőségű térképet jól értelmezzük, akkor január 1-től ez az út is bekerült a fizetős gyorsforgalmi utak körébe, azaz aki akár egyszer is kimegy autóval Ferihegyre, már meg kell vásárolja a Pest megyére érvényes 5000 Ft-os megyei matricát, ha el akarja kerülni a büntetést.

Frissítés 2015. január 2. 09:00: A kihelyezett táblák szerint Budapest irányából érkezve a Vecsés vége táblától (kb. a vecsési Shell kút vonalától) valóban fizetős lett a repülőtéri lejáratig tartó kb. 500 méteres útszakasz is. Budapest irányából a Vecsés vége tábla mellé, a 2-es terminál irányából pedig a felhajtó elé már kihelyezésre is kerültek a Matrica kötelező és a video kontroll táblák. A repülőtér 2-es termináljára nem lehet közúton ingyenesen eljutni a továbbiakban és akinek a 2-es terminálon a parkolókban maradt az autója, az nem tud kijutni a repülőtérről, kizárólag autópályamatrica megvásárlása vagy pótdíj fizetése mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A térkép. Ti hogy látjátok, fizetős az útszakasz? (Forrás: kormany.hu) | © AIRportal.hu

A térkép. Ti hogy látjátok, fizetős az útszakasz? (Forrás: kormany.hu)


Alternatív megoldást jelenthet, ha aki utasért megy ki Ferihegyre, a vecsési bevásárlóközpontoknál, vagy benzinkútnál hagyja az autóját és a 200E busszal megy a terminálra, vagy az utasok eleve Ferihegy rendkívül jól kiépített, megszervezett és európai színvonalú tömegközlekedési kapcsolatait választják ezentúl.

A változtatás – ha igaz – a Budapest Airportnak is fájni fog, hiszen kevesebben fogják igénybe venni a repülőtér parkolási “szolgáltatásait”, amely a 6. perctől 800 Ft-ba kerül*.
* Terminál parkoló 6-30 percig.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!