A 2011-es 30 ezres utaslétszámot jelentősen meghaladva, tavaly csaknem 50 ezren utaztak a Debrecen Repülőtérről. A forgalomnövekedéshez jelentősen hozzájárultak a Wizz Air légitársaság menetrendszerinti járatai, amelyeket összesen 28 ezren vettek igénybe fél év alatt.

A repülőtér 2012-es charterforgalmát a Germania légitársaság Berlin és Debrecen között közlekedő gépe nyitotta, az utolsó járattal pedig a Wizz Air szállította Milánóba a Debrecenből indulókat.

A 2012-es év mérföldkőnek tekinthető a légikikötő életében, hiszen június 18. óta folyamatos a mentrendszerinti forgalom. A Wizz Air London-Luton és Debrecen között közlekedő járata szinte kivétel nélkül 80-90 százalékos kihasználtsággal üzemelve mintegy 26 ezer utast szállított. A járat töretlen sikerére való tekintettel márciustól már ötször fog repülni a brit fővárosba. Az eindhoveni és a milánói Wizz Air-járatok év végi indulása azt jelentette, hogy immár naponta fogad és indít járatokat a Debreceni Repülőtér.

Nőtt a charterek forgalma is: a 2011-es 13 ezer utast követően idén már 18 ezren utaztak Debrecenből nyaralni, illetve érkeztek ide külföldről. Az idei szezonban Berlin mellett Moszkvából jöttek turisták Hajdúszoboszlóra a repülőtér szolgáltatásait igénybe véve, míg Debrecenből Törökországba két légitársaság, Tunéziába, Egyiptomba és Bulgáriába pedig egy-egy charterlánc szállította a nyaralókat.

A legforgalmasabb hónapnak a július és az augusztus bizonyult, ekkor egyaránt 10-10 ezer utast szolgált ki az AIRPORT-DEBRECEN.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A menetrendszerinti járatok indulásához kapcsolódva számos fejlesztés is megvalósult a repülőtéren: a téli üzemre jégtelenítők és hókotrók érkeztek, de megújult a repülőgépek kiszolgálásához használt eszközpark is. A repülőtéren új poggyászröntgen és új számítógépek működnek, a parkolóban kamerarendszer, az utasvárókban pedig kibővített gyereksarkok biztosítják az utasok kényelmét és biztonságát. A fejlesztésekkel párhuzamosan a dolgozók továbbképzése és a munkavállalói létszám bővítése is megtörtént.

2012-ben is számos fontos esemény résztvevői érkeztek a Debreceni Repülőtérre: augusztusban a londoni olimpiáról hazatérő Risztov Éva aranyérmes úszót, a bajnok és kupagyőztes DVSC labdarúgócsapatát és ellenfeleit, decemberben pedig Václáv Klaus cseh államfőt fogadta légikikötő. Emlékezetes esemény volt még a világ legnagyobb helikopterének a fogadása is. A budapesti forgatásra érkezett fehérorosz minisztériumi MI-26T típusú gépet a debreceniek a Die Hard-filmek legújabbikában láthatják viszont.

A 2013-as évben az AIRPORT-DEBRECEN utasforgalma várhatóan jelentősen meghaladja majd a 100 ezer főt – az Airport Debrecen szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!