Csaknem félszáz repülőgépet sikerült értékesítenie az ATR-nek az idei szingapúri légiszalon alkalmával. A toulouse-i gyártónak 48 gépre érkezett foglalása, amelyből 26 már véglegesített, fix rendelés. A vevők közt ott a dubai DAE lízingcég, amely most először vásárol turbolégcsavaros típust.

Szép eredménnyel sikerült indítania az évet az ATR repülőgépgyárnak. A szingapúri légiszalonon végzett értékesítés 1.2 milliárd dolláros eredménnyel kecsegtet – feltéve persze, hogy a megrendelők mind a negyvennyolc gépre igényt tartanak.

Az elmúlt évben, 2013-ban a toulouse-i cég összesen 195 ATR típusra talált vevőt, amelyből 89 volt fix és a nagyobb rész, 106 opciós lekötés. A legnagyobb lökést most az emírségekbeli Dubai Aerospace Enterprise (DAE) adta, amely 40 darab ATR 72-600-as típusra jelentette be igényét. A szerződés fele, 20 gép véglegesített érvényű.

A DAE, amely a közel-keleti térség legjelentősebb lízingcége egyébként vadonatúj ügyfele az ATR gyárnak. A társaság portfoliója mintegy 3.3 milliárd dolláros értéket képvisel, olyan típusokkal ékeskedve, mint a Boeing 737, 777-es, vagy az Airbus A320-as, A330-as családjának különböző modelljei. Regionális gép azonban még nem volt a flotta része. Az első ATR-ek szállításai 2015-ben veszik kezdetüket, és amennyiben a cég megelégszik a húsz 600-as szériás ATR 72-essel, akkor azt 2018-ig bezárólag le is szállítják.

A másik vevő a thaiföldi Bangkok Airways, amely összesen 8 darab ATR 72-600-asra szerződött, csaknem 200 millió dollár értékben. Hat gépre végleges, másik kettőre opciós formában tartanak igényt a Szingapúrban tett bejelentés szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bangkok Airways régóta ügyfele az ATR gyárnak, a légitársaság már két évtizede üzemeltet európai turbolégcsavarosokat, jelenleg 8 darab 72-500-ast. Az első új generációs 72-600-as szállítására a megállapodás szerint már az idei év folyamán sor kerül, hogy a légitársaság mihamarabb nekiláthasson flottamodernizációs programjának.

Végül, de nem utolsó sorban az év eleji, de Szingapúron kívüli üzletcsokorhoz tartozik a spanyolországi Binter Canarias is, amely szintén az újabb, 72-600-as modell mellett kötelezte el magát. Mint arról beszámoltunk hat darabot rendeltek, fele-fele arányban fix és opciós formában.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!