Nagyszerűen teljesített 2014-ben a Turkish Airlines. A budapesti Liszt Ferenc repülőtérre is közlekedő török légitársaságnak csaknem háromszoros profiteredményt sikerült elérnie, és nincs megállás, az idei évre is jelentős, több mint három milliárdos flottafejlesztést céloznak, tovább bővítve a vállalat teljesítőképességét.

Turkish légiutas-kísérő egy szélestörzsű gép fedélzetén. (Fotó: Turkish Airlines) | © AIRportal.hu

Turkish légiutas-kísérő egy szélestörzsű gép fedélzetén.
(Fotó: Turkish Airlines)

Ha van olyan légitársaság, amelynek fejlődése irigylésre méltó, akkor a Turkish mindenképp az elsők között jár. A török légitársaság ma közzétett jelentése szerint ugyanis a 2013-as 683 millió lírás profitjukat a rá következő évben csaknem háromszorosával, 1.82 milliárd lírás eredménnyel sikerült túlszárnyalni, ami 166.5%-os növekedést jelent az előző évihez képest. Az árbevételeket 29%-kal tudták feljebb vinni, elérve a 24.1 milliárd lírát.

A társaság nagyszerű eredményéhez hozzájárult, hogy az expanziós politikája jegyében 21 új desztinációt vett fel útvonalhálózatába, 243-ról 264-re növelve az elérhető célpontok számát, amivel a Turkish jelenleg 45 belföldi és 219 nemzetközi viszonylatot tart fenn, a világ 108 országával légi összeköttetést biztosítva; de ez még mindig semmi az előkelő adatok sorában, mivel 2014-ben az utasforgalom 13.3%-os növekedéssel, 54.7 millió fővel zárt, aminek alapján a Turkish ismét magáénak tudhatja az Európa második legnagyobb légitársasága címet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Turkish nagyon elégedett a Boeing 777-300ER teljesítményével, de szó van még nagyobb gépek beszerzéséről is. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

A Turkish nagyon elégedett a Boeing 777-300ER teljesítményével, de szó van még nagyobb gépek beszerzéséről is. (Fotó: Boeing Company)


A Turkish vezetősége a jövőre nézve is bizakodó és számaikat, az elért eredményeiket tovább szeretnék fokozni, ennél is nagyobbá tenni a légitársaságot. 2015-ben 15%-os fejlődést, vagyis 63 milliós utasforgalmat céloznak és a járatok töltöttségi mutatóját is szeretnék 80% fölé lendíteni. 2014-ben ugyanis 79%-os volt a gépeik telítettségi átlaga.

Mindehhez bővíteni fogják a flottát, amely most összesen 263 darab, 55 szélestörzsű, 199 keskenytörzsű és 9 cargo gépet számlál. A tervek szerint a Turkish és a leányvállalatai számára 3.74 milliárd dollár értékben szereznek be újabb repülőgépeket, amellyel 2015 végére a nemzeti géppark már elérheti a 293 darab repülőgépet, vagyis 13 szélestörzsűvel, 15 keskenytörzsűvel és 2 teherszállítóval bővítve a kapacitásokat.

A desztinációk számában két új belföldi és hét új nemzetközi járatot terveznek, amivel már rekordnagyságú, összesen 273 célpontot kínálnak utasaiknak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!