Alig másfél év után ismét tulajdonost cserélhet a Malév Zrt. A magyar nemzeti légitársaságot birtokló AirBridge Zrt.-ben ugyanis tulajdonosi átrendeződés várható – ezt várhatóan már a cég pénteki közgyűlésén bejelentik.

A Napi értesülései szerint Borisz Abramovics 49 százalékos részvénypakettje az Aeroflothoz kerül, ezenfelül az is elképzelhető, hogy az 51 százalékos részesedéssel bíró két magyar magánszemély is kiszáll a cégből. Annak, hogy ezt a részt is közvetlenül az orosz légitársaság szerezze meg, ellentmond, hogy az előjogokat biztosító nemzeti légitársasági státust csak többségi magyar tulajdon esetén őrizheti meg a Malév. A pénteki közgyűlés napirendjén az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak esetleges változása is szerepel – ez szintén a várt tulajdonosi átrendeződést támasztja alá.

A Napi értesülései szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdai ülésén is napirenden volt a Malév ügye, de ott csupán az hangzott el, hogy a tulajdonosváltásra vagy most kerül sor, vagy pedig a január közepén esedékes magyar-orosz kormányközi bizottság elé kerül az ügy.

A gyors döntést a Malév nehéz gazdasági helyzete indokolja. Bár a nemzeti légitársaság tulajdonosa idén szeptemberben 30 millió eurós hitelt vett fel az orosz Vnyesekonombanktól, a gondokat ez alapvetően nem oldotta meg (a hitelből eddig 12 millió euró folyt be). A Malév mai közgyűlésének legfontosabb napirendi pontja éppen a tőkehelyzet rendezése lesz – úgy tudni, magyar banki kölcsönök felvétele is felvetődik.

Cseberből vederbe?

Mint ismert, a Malév több mint tízmilliárd forint tartozást halmozott fel a Budapest Airporttal szemben – ezt átütemezték és fizetik -, de jelentős összegekkel tartozik más beszállítóknak is. A múlt szerdán kezdődött reptéri sztrájk is több száz millió forintos kárt okozott a cégnek – mondta el a Napi kérdésére Németh Krisztina. A Malév kommunikációs vezetője szerint a veszteséget még nem számították ki pontosan, de annyi már biztos, hogy az első hét nap alatt minden ötödik járatot törölni kényszerültek (összesen 96-ot), és az áruszállítás is csak szerdán indult újra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tavaly február végén aláírt privatizációs szerződés szerint az AirBridge Zrt. 200 millió forintot fizetett a légitársaság mintegy 99,95 százalékos részvénycsomagjáért, és legalább 50 millió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) tőkejuttatást vállalt. Ebből ötmilliárd forintot tőkeemeléssel már teljesített, további 18 millió eurót pedig tőkejuttatásként folyósított.

Forrás: index, Napi Gazdaság

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!