Csődvédelmet kért a connecticuti székhelyű légitársaság, a Southern Air, az amerikai védelmi minisztérium által intézett jelentős költségcsökkentésekre és a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetre hivatkozva.közölte az ATW Online légiközlekedési hírportál.

A légifuvarozó vállalat elmondása szerint folytatják a normál üzemeltetést és minél hamarabb kidolgoznak egy átszervezési tervet. A légitársaság tulajdonosa, a Southern Air Holdings már megállapodott a hitelezőkkel, hogy a vagyonmérleg átstrukturálásának keretében csökkentsék a cég 285 millió dolláros adósságát, legalább kétharmadára.

Egy kis közgazdaság: Az Egyesült Államokban Chapter 11 néven alkalmazott csődvédelmi eljárás olyan fogalom, mely segíti egy működő vállalat átszervezését és védelmét, a cég felszámolásával és beszüntetésével szemben. Ez az eljárás továbbá segíti a vállalatok adósság- és költségstruktúrájának átalakítását, mindezt bírósági felügyelet mellett.
Forrás: American Airlines (http://www.americanairlines.hu/intl/hu/aboutUs/restructuring/chapter11.jsp#)

A Southern Air légitársaság 1999. március 5-én alakult meg. A vállalat többségi tulajdonát 2007 szeptemberében az Oak Hill Capital Partners szerezte meg, majd egyesítette a Southern Air-t a cég meglévő légitársaságával, a Cargo 360-nal. A légitársaság fő profilja az árufuvarozás, charter járatok üzemeltetése és a védelmi minisztérium Civil Reserve Air Fleet program keretében történő járatok szervezése.

“Lépéseinknek köszönhetően radikálisan megváltozik és javul tőkeszerkezetünk, megszüntetve a 2007-es felvásárlás előtti időszakból örökölt adósságot és egyéb költségeinket.” – nyilatkozta a légitársaság elnöke, Daniel McHugh.

McHugh elmondta azt is, hogy az elmúlt 18 hónapban a flotta átalakításán is dolgoztak, hiszen a nagy karbantartást és munkát igénylő repülőgépek helyett a modernebb és üzemanyag-takarékosabb Boeing 777-el és 747-400-al egészítették ki flottájukat. McHugh szerint mindezek mellett fontos még a a megbízhatóbb üzemeltetés és az alacsonyabb költségű járatok repülése a cég kereskedelmi útvonalain.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“Ezek a kezdeményezések segítenek a hosszú távú üzleti stratégiánk megvalósításában, valamint az elmúlt hónapok olyan szélsőséges iparági változásaira igyekszik reagálni, mint védelmi minisztériumunk költségcsökkentése. Korszakunk rossz gazdasági helyzete a nemzetközi árufuvarozásra is hatással van, az idei év már az ötödik egymást követő esztendő, melyben nem tapasztalható a légi szállítás iránti kereslet növekedése.” – olvashatjuk Daniel McHugh szavait.


Ez a bejelentés nem lesz hatással a légitársaság német leányvállalatára, valamint a cég USA-n kívüli tevékenységeire.
Fotó: Bodorics Tamás – Bodi

Címlapfotó: Samu Ádám – AdamS

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!