A gyártó nem csak a repülőgép önsúlyán, hanem a csűrőlapok beállításain is változtatott, ezáltal javítva a gép aerodinamikai teljesítményét – írja cikkében a Flightglobal szakmai hírlap.

Az új fejlesztéseket november 29-én, a Cargolux egyik felsővezetője jelentette be egy sajtótájékoztató keretében. A dátum nem véletlen, hiszen az luxemburgi cég éppen november közepe környékén vette át a gyártól a hatodik Boeing 747-8 Freighter-ét. Ez a példány lett az első, mely a csökkentett üres súlynak köszönhetően sokkal több árut szállíthat.

Kezdeti problémák

A Cargolux volt az új 747-es első üzembeállítója, és ezáltal rengeteget segített a gyárnak, hogy a gépet fejleszthessék. Azonban a légitársaság mégis visszautasította az első példány átvételét, ugyanis a két fél kötött szerződésben találtak problémákat. Ez azonban csak néhány hét késést okozott a repülőgép átadásában.

Yves Germeaux hozzátette: ” Furcsa módon elégedettek vagyunk a legújabb repülőgép teljesítményével, a Boeing ezen fejlesztések által pedig egyre közelebb kerül ahhoz a menetteljesítményhez, amiket még a gép fejlesztésének elején szeretett volna elérni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Szüksége van a jó hírekre a Boeingnek

Pár napja az Airbus egy hirdetésben támadta a Boeing gyárat, hogy az új 737MAX-al kapcsolatban eltúlzott menetteljesítményeket adtak ki. A gúnyos hirdetésen a Boeing 737 MAX-ot egy Pinokkió orral egészítették ki az Airbus grafikusai.

A 747-es fejlesztése garancia lehet arra, hogy ha az elején még nem is, de később mindenképpen az ígértnek megfelelően fog működni a Boeing 737 MAX típus is.

A Boeing elismerte, hogy a gép az elején nem működött az elvártak szerint, azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a repülőgépet üzemeltető többi légitársaság a gyártó által ígért üzemanyag fogyasztásnál 1%-kal jobb eredményt mutattak ki. Továbbá hozzátették, hogy a gép üres tömegét ugyan hivatalosan még nem közölték az új adatoknak megfelelően, azonban már az első gép átadása során 363 kg-ot le tudtak faragni az előzetesen ígért tömegből.

Az LX-VCD lajstromjelű Boeing 747-8F Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!