A Wizz Air Holdings Plc legnagyobb részvényese, a vállalat szakmai befektetője, az Indigo Partners befektetési cég 12,5 millió részvényt adott el a fapados légitársaságban meglévő tulajdoni hányadából, a hétfői záróárhoz képest 3,5 százalékos diszkontáron.

Az ügylet tényleges lezárása február 6-án, vagy a körül lesz.

Részvényeinek eladásával az Indigo segít a Wizz Airnek abban, hogy megfeleljen az EU részvénytulajdonosi összetételre vonatkozó előírásának azután, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Az előírás szerint ugyanis az unión belül közlekedő légitársaságok tulajdonosainak több mint 50 százalékban az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) kell tartozniuk, ellenkező esetben a nem-EGT tulajdonosok jogait korlátozzák.

Fotó: AIRportal.hu

Az EGT az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjai által létrehozott intézmény, az Európai Unió Egységes Piacának kiterjesztésére. Az EFTA tagjai: Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A londoni tőzsdén jegyzett Wizz Air azt közölte, hogy előnyben részesítette az EGT-beli befektetőket.

Az Indigo Partners 4,015 penny árfolyamon értékesítette a részvényeket, összesen 500 millió font (648,45 millió USA-dollár) összegben, ezzel tulajdonrésze 20,6 százalékról 3,4 százalékra, mintegy 2,5 millió részvényre csökkent.