Tűzbiztonsági okok miatt csúszik Berlin új repülőterének átadása. A Berlin-Brandenburg eredetileg június 3-án nyitott volna. A megnyitót biztonsági okokból határozatlan időre, legkevesebb három hónappal elhalasztják – adta hírül a Reuters hírügynökség.

Kedd reggel német sajtótermékekben jelent meg a hír miszerint Berlin új központi repülőtere csak késéssel nyithatja meg kapuit. A tűzbiztonsági okok miatt bekövetkező halasztás pontos időtartamát akkor még nem lehetett tudni, csak annyit, hogy az eredetileg június 3-ra tervezett megnyitó egész biztos elmarad.

A repülőteret üzemeltető vállalat délelőtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy azonnali hatállyal felfüggesztették a Tegel repülőtér folyamatban lévő átköltöztetését. Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke nyilatkozata szerint bízik benne, hogy a repülőtér a nyári iskolai szünetet követően augusztus második felében már megnyithat.

A tartományi miniszterelnök reményei szerint a repülőtér üzemeltetői legkésőbb jövő hét hétfőre új céldátumot tudnak megnevezni a nyitást illetően. A Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtér, amely az egykori kancellár Willy Brandt nevét viseli Németország harmadik legnagyobb repülőtere lesz a frankfurti és müncheni létesítményeket követően.

A repülőtér építése mintegy 2.5 milliárd eurót vett igénybe, a munkálatokat 2006-ban kezdték meg. A Berlin-Brandenburgnak szimbolikus szerepe is van, mivel a két korábbi, a keleti és nyugati részen lévő Tegel, valamint Schönefeld repülőterek egyesítését hivatott betölteni. Az átadást egyszer már el kellett halasztani, eredetileg 2011 novemberében kezdte volna meg üzemelését a repülőtér.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A reptér átadása a tűzvédelmi berendezések üzembiztossága, valamint a menekítési eljárások kiforratlansága miatt kénytelen késést szenvedni. Manfred Körtgen, a Berlin-Brandenburg műszaki vezetője elmondása szerint kétség támadt a füstelszívó rendszerek megbízható működésében, valamint az utasok vészhelyzetben történő biztonságos evakuálásának eljárásrendjében.

Az üzemeltető korábban több, mint 10000 önkéntest alkalmazott a működési üzem modellezésére, így a check-in pultok, valamint a poggyász kezelés kipróbálására. A valósághűség kedvéért a statiszták bőröndjeibe még téglákat is helyeztek a szervezők.
Legutóbb múlt hét pénteken szerveztek nemzetközi sajtóbemutatót, amely során bejárták a terminálépületet, de az újságírók még javában dolgozó munkásokkal, lógó kábelekkel és építési eszközökkel találkoztak. A repülőtér üzemeltetői ennek ellenére ekkor még biztosak voltak a június 3-i nyitásban.

A késés anyagi vonzatairól a repülőtér üzemeltetője nem kívánt tájékoztatást adni, nem úgy a berlini polgármester, aki szerint a késedelem miatt a projekt a finanszírozhatósági határára ért.

A német nemzeti légitársaság, a Lufthansa sem teljesen elégedett a főváros új légikikötőjével. A vállalat szerint nemcsak a tűzvédelmi berendezésekkel van probléma. Az üzemtesztek során arra a megállapításra jutottak, hogy számos más téren is akad még tennivalója az üzemeltetőnek.

Forrás: Reuters (2012. május 8.) / Fotók: Berlin Brandenburg Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!