Beigazolódtak a korábbi napok, hetek híresztelései: a Wizz Air bejelentette, hogy új járatot nyit Debrecen és Moszkva-Vnukovo között december 18-tól.

Váradi József, a magyar kötődésű diszkont légitársaság vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a gépek hetente kétszer, hétfőn és pénteken közlekednek majd a két város között.

A gépek reggel 7.40 perckor indulnak a 7897-es járattal Vnukovóra és helyi idő szerint délben szállnak le, majd 35 perces fordulóidőt követően 12.35-kor a 7898-as járattal indulnak vissza Debrecenbe, ahol helyi idő szerint 13 órakor landolnak.

Hangsúlyozta, hogy a Wizz Air hálózatában nagyon nagy sikerrel üzemelnek a keleti irányú járatok, nagy a kereslet keleti irányból és keleti irányba is, Magyarország ebben átkötő szerepet is vállalhat. Az AIRportal.hu kérdésére válaszolva Váradi József azonban leszögezte, ez nem azt jelenti, hogy Budapesten bevezetnék a keleti és nyugati irányú járatok közötti átszállás biztosítását. Mint mondta, ez soha nem lesz a Wizz Air üzleti modelljének szerves része, mert annyira megemelné a költségeket, hogy az a jegyárakban is meglátszódna.

A Wizz Air Airbus A321-ese landolás közben Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu)

A magyar piaccal kapcsolatban elmondta, hogy augusztus végével az éves gördülő utasforgalom 17 százalékkal 4,1 millióra emelkedett, az elmúlt 13 évben 23 millió magyar utasuk volt, a piacon 32,1 százalékos részesedésük van.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Debrecenből ez a hetedik útvonal, amelyet elindítottak, jövőre a kelet-magyarországi városból 362 ezer székes kapacitást biztosítanak majd. Felidézte, hogy Debrecenben 2012-ben kezdték meg az üzemelést, azóta 900 ezer utast szállítottak, és az éves gördülő utasszám 275 ezer volt július végével, 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Kérdésre válaszolva közölte, a decemberi indulással a bázisolt repülőgép szabad kapacitásait kötik le, tavasszal pedig már új gép is csatlakozik Debrecenbe, így a többi járat menetrendjében nem lesz változás.

A teljes piacon a január-augusztusi időszakban 23 százalékkal több, 18 millió utast szállítottak, mint egy évvel korábban, ez ma a leggyorsabb forgalombővülés Európában. Hozzátette: év végével 88 gépre nőt a flotta.