Nemzetközi forgalmának újraindítását azzal segítené elő néhány légitársaság, hogy egy kísérleti applikációval digitális egészségügyi útlevelet állít ki.

Az okoseszközökre készült alkalmazást egyelőre önként jelentkezők bevonásával tesztelik a United Airlines London-Heathrow és New York-Newark közti járatán. A tesztben résztvevőket az amerikai járványügyi hatóság figyeli meg. A hitelesített laborban végzett koronavírus-tesztjük eredményét az utasoknak fel kell tölteniük az applikációba, illetve egészségügyi kérdésekre is felelniük kell.

Az erre adott válaszok és a teszt eredménye alapján QR-kódot generál az alkalmazás, amelyet a légitársaság alkalmazottai és a határőrség is be tud olvasni, ezt a kódot indulás előtt és érkezéskor is fel kell mutatni.

Fotó: AIRportal.hu

A projekt lényege, hogy megbízható laborokból származó adatok alapján állítson ki igazolást, később pedig majd az oltás beadását is fel lehetne tüntetni az alkalmazásban. Ezzel kiválthatók lennének az ismeretlen laborokból származó, könnyen hamisítható, papír alapú teszteredmények.

Az alkalmazás használatához a résztvevők azonosítása is szükséges. A CommonPass nevű nonprofit kezdeményezést a Világgazdasági Fórum és a svájci The Commons Project is támogatja, utóbbi szervezet tájékoztatása szerint az adatbiztonságról is gondoskodnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tesztben a United mellett a Cathay Pacific is részt vesz, novemberben és decemberben pedig újabb, még nem megnevezett légitársaságok csatlakozhatnak a projekthez.

A széleskörű bevezetést januárban tervezik, de ennek alapja a The Commons Project szerint az lenne, hogy az egyes kormányok megbízzanak a más országban végzett tesztek eredményében.