A Malév pénteki csődjét követően beindult az úthenger a két nagy létszámot foglalkoztató leányvállalatnál.

Információink szerint az Aeroplex-nél (ACE), amely a Malév repülőgép-karbantartó leánycége, a mai napig 230 embernek mondtak fel, ebből 100 repülőgép-szerelő kerül holnaptól utcára. Ez az ACE teljes létszámának kb. 50%-a. A cég a Malév mellett nagy számban végez karbantartási feladatokat más légitársaságok számára. Azonban úgy tűnik, hogy a cég vezetése a Malév megszűnése miatti bevételkiesést nem tudja pótolni és a felszabaduló kapacitásokat nem tudja értékesíteni.

A Malév Ground Handling-nél (Malév GH) információink szerint várhatóan a dolgozók kétharmadának mondanak fel a közeli napokban. A Malév GH a Malév földi kiszolgáló leányvállalata, amely a repülőgépek és az utasok földi kiszolgálását végezte a Malév és végzi számos más Ferihegyre járatokat üzemeltető külföldi légitársaság számára.

Úgy tűnik, hogy nem azoknak lett igaza, aki azt gondolták, hogy a Malév után hagyott űrt majd 1-2 új fapados, meg a többi légitársaság majd kapacitásbővítéssel és járatsűrítéssel betölti. A leépítési hullám a Malév leányvállalatok után várhatóan eléri a repülőtéren dolgozó egyéb szolgáltató cégeket is, akik valamilyen formában a Malév számára, vagy a Malév utasok számára nyújtottak szolgáltatásokat.

Eddig a Malév hálózatán utazó átszálló utasoknak nagy része várhatóan eltűnik Ferihegyről, amely 1,5-2 millió utast jelenthet éves szinten. Így várhatóan több ezer, akár 10 ezres nagyságrendű munkanélküli keletkezhet pár hét leforgása alatt a Nemzeti Légitársaság eltűnésének következtében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!