Jövő év januárjától közvetlen járatot indít Varsó és Tokió között a LOT Polish Airlines, amely a lengyel fővárosból, sőt az egész kelet-európai térségből jelen idő szerint elsőként kínál menetrendszerű összeköttetést Japánnal. A járatnyitásnak azonban van egy ennél is fontosabb üzenete, eredményes a struktúraváltási program, minek köszönhetően a lengyel légitársaság újabb útvonalak indítására vállalkozhat.

LOT Polish Airlines Boeing 787-8 felszállás közben. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

LOT Polish Airlines Boeing 787-8 felszállás közben.
(Fotó: Boeing Company)

Rárepül Japánra a LOT, amely nemcsak Lengyelország, hanem a légitársaság ráhordó hálózatának köszönhetően egész Kelet-Európa számára is fontos légi kapcsolatot teremt a távol-keleti szigetországgal, amikor január 13-tól kezdődően hetente háromszor, csütörtökönként, szombatonként és hétfőként biztosít közvetlen összeköttetést Varsó és Tokió között.

A tíz órás útvonalat a légitársaság Boeing 787-8-as Dreamlinerei szolgálják ki, amelyekkel a LOT a lehető legkorszerűbb légi utazást tudja biztosítani, különösen, hogy a típus fedélzetén háromféle komfortosztály

LOT Dreamliner üléstérkép. (Forrás: LOT) | © AIRportal.hu

LOT Dreamliner üléstérkép. (Forrás: LOT)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

közül lehet választani, összesen 252 utas számra. A LOT olyannyira készül a járatra, hogy tekintettel a speciális ázsiai igényekre a fedélzeti ellátást japán fogásokkal fogják gazdagítani, valamint a szórakoztató rendszert is japán tartalmakkal színesítik amellett, hogy annak menüje ezentúl japán nyelven is elérhető lesz az utasoknak.

Abból, hogy az útvonal indítását és várható sikerét mire alapozza a LOT annyit közöltek, hogy 2013-ban a lengyelek utazási kedve Japánba mintegy 15 ezer fős forgalmat produkált, ami jelentős, 45%-os növekedés az előző évben mért mennyiséghez képest, miközben a kelet-európai régióból általában véve 136 ezren utaznak Japán felé. Lengyelországba 41 ezer, a térségbe 245 ezer japán turista érkezik évente, és a számok legkevesebb 2%-os növekedést mutatnak évről évre.

A menetrend összeállítását – ahogy az egy hálózati légitársaságtól el is várható – úgy igyekezett véghez vinni a LOT, hogy az mindkét irányba kedvező csatlakozásokat tudjon kínálni. A lengyel légitársaság több európai nagyváros mellett ebben a vonatkozásban Budapestet külön is kiemeli. A magyarországi utazók mellett pedig természetesen a japánok is egy új járat kínálatát vehetik igénybe, amennyiben a magyar fővárosba kívánnak látogatni. Szól ez ugyanígy a szállítást végző és jegyár-versenyben lévő konkurenciának is, így például az Emiratesnek és a Qatarnak is.

Felszabadul a LOT, nyílhatnak az új járatok

LOT tokiói járat menetrend

Januártól március végéig
WAW – NRT LO79 15:00 – 09:20+1
NRT – WAW LO80 11:05 – 14:40

Áprilistól október végéig
WAW – NRT LO79 15:20 – 08:45+1
NRT – WAW LO80 10:15 – 14:25

Helyi idők kerültek feltüntetésre.
A járat hétfőnként, csütörtökönként és szombatonként közlekedik Tokió Narita repülőterére. A jegyek már foglalhatók. A LOT közleménye szerint BUD – NRT – BUD útvonalra 499 eurótól kínálnak jegyeket.

Az útvonal azért is jelentőségteljes, mert ez az első új hosszú távú járat a LOT útvonalhálózatában azóta, hogy a légitársaságnak kötelező struktúraváltást kellett végrehajtania a három évvel ezelőtt juttatott, a túlélést biztosító állami támogatások fejében. Az illetékes európai uniós intézmény előírása alapján a LOT többek közt azt is vállalta, hogy 2015 végéig nem bővíti útvonalhálózatát, vagyis nem indít új járatokat, amely természetesen a hosszú távúakra is érvényes volt.

Mindez a LOT újonnan érkező Dreamlinereinek az üzemeltetési lehetőségeire is korlátozó hatást gyakorolt, ezért a légitársaság nem egyszer 787-eseinek bérbe adásával biztosította gépei megfelelő kihasználtságát. A típus egyébként ez idő alatt és jelenleg is négy távoli úti célra, Ázsiában Pekingbe, Észak-Amerikában pedig New York, Chicago és Toronto városaiba, vagy ezekből Varsóba repülve teljesít szolgálatot.

Máris itt az újabb útvonalak ígérete

A lengyel légitársaság aktuális útvonaltérképe. (Forrás: LOT) | © AIRportal.hu

A lengyel légitársaság aktuális útvonaltérképe. (Forrás: LOT)

A Star Alliance légiszövetségben működő LOT flottájában 6 darab, Rolls-Royce Trent 1000 hajtóművel szerelt Boeing 787-8-as áll rendelkezésre. Az első Dreamlinerét 2012 végén vette át a LOT, amellyel az európai kontinensen minden más légitársaságot megelőzve állította forgalomba a vadonatúj típust. Utoljára tavaly áprilisban bővült a flotta a hatodik géppel, amely jelenleg a spanyol Air Europa légitársaságnál működik wet-lease alapú bérlet keretében.

A LOT eredetileg 2005-ben kötelezte el magát a Dreamliner mellett, amikor 7 darab 787-8-asra kötöttek vásárlási szerződést a hosszú távú vonalakat repülő Boeing 767-es flotta modernizálása érdekében. A megrendelést két évvel később, 2007-ben újabb egy géppel egészítették ki, így a LOT összesen 8 Dreamlinerre formált igényt.

A LOT máris előrebocsátotta, hamarosan újabb, rövid távú útvonalak is bejelentésre kerülnek, amelyek ugyancsak 2016 elejétől jelennek meg az útvonalhálózati térképen.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!