Az afrikai légitársaságok közül elsőként szerzett be kiképző központja számára teljes értékű Boeing 787 szimulátort az Ethiopian Airlines, amely márciusban adja át pilótáinak az értékes és hasznos eszközt.

A kanadai CAE-től érkező vadonatúj Dreamliner szimulátor beemelése Addisz-Abebában. (Fotó: Ethiopian Airlines) | © AIRportal.hu

A kanadai CAE-től érkező vadonatúj Dreamliner szimulátor beemelése Addisz-Abebában. (Fotó: Ethiopian Airlines)

Újabb bizonyítékát tette le annak az Ethiopian Airlines, hogy nemcsak Afrikában, hanem világviszonylatban is az élre kíván törni. Az afrikai kontinens első Boeing 787-es üzemeltetője ugyanis egy full flight simulatort (FFS) vásárolt Addisz-Abeba-i kiképző központja számára, ami azt jelenti, hogy pilótáinak nem kell ezentúl más országokba utazni és más központokat igénybe venni kötelező gyakorlataik, illetőleg vizsgáik során.

A január elején Addiszba érkezett szimulátort a beüzemelést követően márciusban adja át a légitársaság, amikor már kezdetét is veszi egy B787-es kurzus. Az amerikai repülőgépgyár legújabb generációs szélestörzsű típusának szimulátorát a CAE – Canadian Aviation Economics szállítja az Ethiopian számára. A légitársaság és a kanadai vállalat még 2013 októberében kötöttek megállapodást a beszerzésről, amelynek értékét nem közölték. Azt azonban igen, hogy az Ethiopian az elmúlt négy évben mintegy 80 millió dollárt költött Akadémiájára, amelyet Vision 2025 programjuk keretében a továbbiakban is fejleszteni kívánnak. 2025-re elérve, hogy megnégyszereződjék a jelenleg évi ezer tanulót kiszolgálni képes kapacitásuk.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), valamint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) akkreditációját, és a IATA Safety Auditját is élvező Ethiopian Akadémiának egyébként nem ez az első szimulátora. A légitársaságnak van Bombardier Q400, Boeing 737, 757 és 767 kiképző gépe is. Az Akadémia ugyanakkor nemcsak pilóták, hanem légiutas-kísérők és műszaki-karbantartó személyzet képzését is végzi.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az etióp légitársaság flottája jelenleg összesen 72 darab repülőgépet számlál, amelyből a Boeing 787-8-asok száma kereken tíz darab, de további három Dreamliner áll még rendelés alatt. A világon elsők között, 2012-ben forgalomba állított típust az Ethiopian két-osztályos elrendezésben, összesen 270 utas szállítására alkalmas konfigurációban üzemelteti.

Jelen állás szerint Afrikában az Ethiopianen kívül a Kenya Airways és a Royal Air Maroc rendelkezik még Boeing 787-essel, mindegyikük a legrövidebb törzsű, 8-as típusváltozattal.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!