Charlestonban, a Boeing dél-karolinai gyártóüzemében vesztegel három B787-es Dreamliner arra várva, hogy a megrendelő Air India kifizesse és átvegye őket – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A flottája modernizálása érdekében megrendelt Boeing 787-esek első példányát már május végén átvehették volna az indiaiak, azonban vita támadt a légitársaság és a Boeing között, ugyanis a Air India kompenzációt követelt a típus mintegy négy éves gyártásban keletkezett késéséért.

A hírek szerint a megállapodás megkötésének bürokratikus akadályai vannak, mivel az indiai kormányzat egyelőre nem hagyta jóvá a Boeing és az Air India között létrejött előzetes egyezményt.

Egy neve elhallgatását kérő vezető kormányzati tisztviselő úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy még jó néhány hivatal, köztük a pénzügyminisztérium jóváhagyására lenne szükség az ügy előbbre viteléhez.

India nemzeti légitársasága összesen 27 darab Boeing 787-8 típusú Dreamlinert rendelt. Az Air India ráadásul a kompozit anyagokból készülő szélestörsű utasgép legelső megrendelői közé tartozik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A három darab Dreamliner a listaárakat figyelembe véve körülbelül 580 millió dolláros értéket jelent – kérdés persze, hogy az Air India milyen árat alkudott ki a gépekért.

A hírt miszerint a gépek átadásra készen várják tulajdonosukat Dinesh Keskar, a Boeing indiai régióért felelős értékesítési alelnöke is megerősítette.

A történethez hozzá tartozik, hogy az Air India állítólag egyszer már elküldte pilótáit a repülőgép átvételére, azonban a kártérítési megállapodás sikertelensége következtében a személyzetnek Dreamliner nélkül kellett hazajönnie az Egyesült Államokból.

Az Air India komoly pénzügyi gondokkal küszködik, amelyet a 2005-ben tett 6 milliárd dolláros 787-es megrendelés a jelenlegi körülmények között csak tovább nehezít. Igaz, hogy a kormány mintegy 5.8 milliárdos tőkeinjekcióval sietett a vállalat megsegítésére, cserébe viszont legkésőbb 2018-ig nyereséges üzemet várnak el a légitársaságtól.

A Dreamlinerek átvétele egyelőre tehát a kompenzációs szerződés kormány általi jóváhagyására vár. Az ügyben leginkább illetékes pénzügyminisztérium éléről azonban nemrég távozott a miniszter, aki az idei választásokon az elnöki pozícióért száll versenybe.

A Reutersnek egy szintén a neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy reményeik szerint még ebben a hónapban döntés születik a 787-esek ügyét illetően.

Air India Boeing 787-8 Dreamliner a dél-karolinai Boeing gyár bemutatóján (Fotók: Boeing)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!