Megszületett a megállapodás a Boeing és a Xiamen Airlines között, amelynek értelmében a kínai légitársaság 6 darab 787-8-as Dreamlinert vásárol flottája számára. Az új szélestörzsű típusnak észak-amerikai és európai desztinációkat célzó járatnyitásokban lesz szerepe.

A listaárakon számítva mintegy 1.27 milliárd dolláros üzletről a Reuters hírügynökség számolt be, a Boeing egyelőre nem kommentálta azt.

A China Southern Airlines leányvállalataként működő Xiamen Airlines 2011 májusában jelezte szándékát Dreamlinerek beszerzésére. A kínai kormányzat azonban csak most hagyta jóvá a hat darab Boeing 787-es vásárlására szóló igényt, így kerülhetett sor a megrendelés véglegesítésére.

A Xiamen szóvivőjének tájékoztatása szerint az első Dreamlinert 2014 júliusában készülnek átvenni. A típussal az Amerikai Egyesült Államokba és Európába irányuló hosszú távú járatokat szeretnének nyitni. A vállalat célja, hogy Kína robbanásszerűen fejlődő délkeleti régiójából is közvetlen összeköttetést biztosítsanak a nagy nyugati városokba, vagyis ne csak a nagy elosztó-központokból, Pekingből, Sanghajból és Kantonból lehessen igénybe venni ezeket a járatokat, hanem Xiamen város repülőteréről is.

A SkyTeam légiszövetséghez tartozó Xiamen Airlines gépparkja kizárólag Boeingekkel üzemel: 91 darab Next Generation 737-es, valamint 6 darab 757-200-as teljesít szolgálatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A négy legnagyobb kínai légitársaság, az Air China, a China Eastern Airlines, a China Southern Airlines és a Hainan Airlines közül utóbbi kettő már üzemeltetője a Boeing 787-es Dreamlinernek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!