Drón ütközött egy leszálló utasszállító repülőgépbe Quebec-ben, a Skyjet regionális légitársaság gépe súlyos sérüléseket szenvedett, de biztonságosan landolt.

Az ATW Online szerint a múlt héten történt esetet most erősítette meg a kanadai közlekedési minisztérium. A Quebec City Airportra érkező gépet a Skyjet légitársaság üzemeltette.

Ez volt az első eset Kanadában, amikor egy drón összeütközött egy kereskedelmi repülőgéppel. Arról nincsenek információk, hogy pontosan milyen gép volt a másik résztvevő. A Skyjet King Air és Beechcraft 1900D gépeket üzemeltet.

A minisztérium tájékoztatása szerint folyamatos kapcsolatban vannak a Skyjettel, a jean Lesage Nemzetközi Repülőtérrel, valamint a NAV Canada légiforgalmi irányító szolgálattal. A minisztériumot az esetről a québec-i rendőrség értesítette, a nyomozásban szorosan együttműködnek a közlekedésbiztonsági bizottsággal. Utóbbi szervezet viszont még nem döntött arról, hogy vizsgálatot indít-e az ügyben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A minisztérium ettől függetlenül új, azonnali hatályú szabályokat hozott a drónhasználattal kapcsolatban. Ezek szerint a 250 gramm és 35 kilogramm közti, rekreációs célú drónhasználat szigorúan tilos bármelyik repülőtér, vagy helikopter leszálló 9 kilométer sugarú körzetében.

A minisztérium szerint bár a drónhasználók legnagyobb többsége felelősségteljesen használja eszközét, a jövőbeni balesetek elkerülése érdekében meg kellett hozni a szigorú szabályokat. Emlékeztette a drónnal repkedőket, hogy a légiközlekedés veszélyeztetése súlyos bűncselekmény.

Az ATW összesítése szerint 2017-ben eddig közel 1600 esetet jelentettek a repülőterek környékén, amelyek drónokkal kapcsolatosan, ezek közül 131 veszélyeztette valamilyen formában a légiközlekedést.

Még januárban ütközött össze leszállás közben egy drónnal a LAM Linhas Aereas de Mocambique légitársaság Boeing 737-700 típusú repülőgépe. A járat a mozambiki Tete-be tartott 80 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén. Először azt hitték, madárral ütköztek, csak később derült ki, hogy drónnal ütköztek össze.