Egy drón miatt szenvedett balesetet egy Robinson R22-es helikopter február 19-én az egyesült államokbeli Dél-Karolina államban. Ez az első eset, hogy egy légijármű közvetlenül egy a földről irányított drón miatt zuhant le.

Az incidens még február 19-én történt, a dél-karolinai Charleston Nemzetközi Repülőtértől nem messze. Az első hírek szerint a kis magasságban, alig 15 méterrel a fák koronája felett manőverező R22-es helikopter forduló közben ütközött össze a kisméretű UAV-val.

Később azonban már azt közölték, hogy
a drón nem ütközött a helikopternek, hanem a pilóta, hogy elkerülje az ütközést egy hirtelen manővert hajtott végre, melynek következtében a farokrotor beleakadt egy fába, vagy bokorba.

Ennek következtében az oktatórepülést végrehajtó helikopter pilótája elvesztette uralmát a a forgószárnyas felett, ami az oldalára zuhant. A fedélzeten tartózkodó oktató és a tanulópilóta épségben kiszállt a gépből, és a közelben a földön tartózkodók közül sem sérült meg senki.

Bár a drónt a nem messze lévő Charlestoni repülőtér miatt kijelölt, ilyen eszközök használatát tiltó zónán kívül üzemeltették, a környéken számos helikopter-leszállóhely (helipad) található. Valószínűleg a balesetet szenvedett gép is egy ilyen fel- és leszálló pontról indult útjára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyelőre sem a kivizsgálók, sem a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) nem erősítette meg, hogy a drón közvetlenül felelős a baleset bekövetkezéséért, azonban valószínűsíthető, hogy a repülés történetében ez lehet az első olyan légibaleset, amelyet pilóta nélküli eszköz okozott.

A helikopterben az előzetes vizsgálatok alapján 180,000 amerikai dollár értékű kár keletkezett.

Illusztráció: R22-es típusú helikopter. A típusból Magyarországon is több repül. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Amint arról korábban beszámoltunk, több drón és távirányítású repülőgép pilótákat tömörítő szervezet is felemelte a szavát az USA-ban egy interneten terjedő videó miatt. A szervezetek közleményükben elítélték az egyelőre ismeretlen készítő felelőtlen viselkedését. Az internetre feltöltött videón a Frontier Airlines egyik keskenytörzsű Airbus utasszállító repülőgépe látható leszállás közben felülről, feltehetően egy távirányítású repülőeszközről (köznapi nevén drónról) lefilmezve. Az esetet az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal, az FAA is vizsgálja.

Mindeközben a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) nyilatkozata szerint elsősorban oktatásra, illetve jogalkotásra van szükség ahhoz, hogy a drónipar biztonságosan és fenntarthatóan fejlődjön és egészítse ki a jelenlegi szállítási formákat.

Korábban írtuk, hogy az EU szigorú központi szabályozás alá vonná a drónok gyártását és használatát. Az uniós parlament sajtószolgálatának tavaly decemberi tájékoztatása szerint az elfogadott jogszabálytervezet elsődleges célja, hogy egységes uniós biztonsági előírásokat hozzanak létre drónok gyártására és használatára vonatkozóan.