Útjára indult a világ jelenleg leghosszabb, Airbus A380-800-as típussal üzemeltetett közvetlen útvonala, miután az Emirates december 2-án először repült a kétszintes óriásgéppel bázisa, Dubai és az Amerikai Egyesült Államok második legnépesebb városa, Los Angeles között.

Tegnap indított először Airbus A380-800-as óriásgépet Los Angeles-i járatán az Emirates, amellyel azonnal új rekordot is állított, mivel jelenleg ez a leghosszabb ezzel a típussal teljesített útvonal a világon. A dubai Superjumbo 16 óra 20 perces repülés után érte el Los Angelest, ahol diadalív vízsugaras köszöntéssel fogadták az először ide érkező, egyébként idén októberben átvett vadonatúj, A6-EEO lajstromú Emirates A380-ast.

Az Emirates 2008 óta üzemeltet menetrendszerű járatokat Los Angelesbe. Az útvonalat először extra nagy hatótávú Boeing 777 Worldliner (777-200LR) típusával indította a légitársaság, majd a hosszabb törzsű 777-300ER szériára váltottak, de az egyre növekvő, már az egymilliós nagyságrendet is elért utasforgalom indokolttá tette az egyenként összesen 489 (14/76/399) férőhelyet kínáló, Engine Alliance GP7200-as hajtóművekkel szerelt Airbus A380-800-asok forgalomba állítását.

Vissza az aranykorba: bár a fedélzeten. Emirates Airbus A380-as. (Fotó: Airbus)


Los Angeles az Emirates útvonalhálózatának huszonharmadik olyan városa, ahová a légitársaság Airbus A380-assal repül. A napi rendszerességgel közlekedő járat (EK 215) reggel 08:20-kor száll fel Dubaiból és az időeltolódásból adódóan még aznap délután 12:50-kor megérkezik Los Angelesbe, ahonnan (EK 216) 16:00-kor startol és kezdi meg visszaútját az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol másnap este 19:50-kor landol. A menetrendet úgy alkották, hogy az Államokból Dubaiba érkezők könnyedén találjanak maguknak átszállási lehetőséget az Emirates közel-keleti, afrikai és ázsiai célállomásaira.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A típus fedélzete a legmagasabb igényeket is kielégíti. Az első és az üzleti osztályú utasokat exkluzív bárhelyiség, illetőleg a legdrágább komfortosztályra jegyet váltókat két tusoló is várja, hogy a hosszú út során ilyen formán is felfrissíthessék magukat.

Az Emirates A380-as Airbusa teljes kabinjában Wi-Fi elérhetőséget és mintegy 1500 program-csatornát tartalmazó szórakoztató rendszert, válogatott étel-, és italkínálatot, valamint több nyelven beszélő légiutas-kísérő személyzetet biztosít az utasok legnagyobb fokú kiszolgálása érdekében.


Forrás: Emirates YouTube Csatorna

A világ legnagyobb Airbus A380-as üzemeltetője hetente 63 járattal van jelen az Amerikai Egyesült Államokban. Az útvonalhálózatban Los Angelesen túl, San Francisco, Seattle, Dallas, Houston, Washington D.C. és New York JFK is szerepel. A Kennedy repülőtérre közlekedő napi három járat közül kettőt szintén A380-as teljesít. A harmadik pedig Milánón keresztül Boeing 777-300ER típussal működik. Az Emirates soron következő új amerikai célállomása Boston lesz, ahová jövő év március 10-én indul az első járat Dubaiból.

A Los Angeles-i járat a Wikipedia összesítő adatbázisa szerint az útvonal távolságot tekinve, a Qantas Sydney – Dallas és a Delta Air Lines Johannesburg – Atlanta közötti járatait követően a világ jelenlegi harmadik leghosszabb, 13 420 km-es menetrendszerű légi viszonylata.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!