Megsemmisítette a Kúria a Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének a dunakeszi repülőtér használatáról és hasznosításáról szóló önkormányzati rendeletét, ami a repülőtéren évtizedek óta sikeresen és eredményesen működő repülőklubok teljes anyagi ellehetetlenítéséhez vezetett volna.

Az Opitz Nándor Repülőklub üdvözli a Kúria határozatát, illetve reményét fejezi ki, hogy az Önkormányzat is tiszteletben tartja majd a döntést, és felhagy a repülőklubok elleni támadásokkal. A Kúria a Budapest Környéki Törvényszék indítványára vizsgálta meg a rendeletet, amit korábban már a Pest Megyei Kormányhivatal is törvényellenesnek talált.

Az önkormányzati rendelet amellett, hogy anyagi csődbe döntötte volna a repülőtéren dolgozó repülőklubokat számos olyan rendelkezést is tartalmazott, ami a klubok normális működését is megakadályozta, noha az önkormányzat nyilatkozatai szerint a sportrepülés megőrzését fontos célnak tartja.

Az Önkormányzat már 2011 szeptembere óta tisztában volt azzal, hogy a rendelet törvénysértő, ez mégsem akadályozta meg a testületet abban, hogy a repülőtér használatáért pénzt szedjen, illetve a törvénysértő rendelet alapján közbeszerzési pályázatot hirdessen a repülőtér üzemeltetésére, az Opitz Nándor Repülőklubot pedig elüldözze a dunakeszi repülőtérről. Az ONRK-nak ez a rosszhiszemű jogalkalmazás komoly anyagi és erkölcsi kárt okozott, ezért a klub ügyvédei jelenleg is vizsgálják a további jogi lépések lehetőségét – áll az Opitz Nándor Repülőklub közleményében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!