Minden forgalomban lévő Airbus A380 típusú utasszállító repülőgépet ellenőrizni kell az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség legújabb direktívája szerint. Az európai hatóság a korábban mindössze 20 repülőgépre szóló, apróbb szárnyrepedések ügyében elrendelt vizsgálatot terjesztette ki a teljes A380-as flottára – adja hírül legfrissebb közleményében a Flightglobal.com

Az összes forgalomban lévő Airbus A380 típusú utasszállító repülőgépre vonatkozó ellenőrző vizsgálatot rendelt el az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA. Az európai repülőgépgyár legnagyobb kereskedelmi típusán felfedezett apró szárnyrepedések következtében elrendelt, eleinte csak 20 repülőgépet érintő vizsgálatot a legfrissebb EASA direktíva szerint a biztonság szavatolása érdekében minden repülőgépen el kell végezni.

Az EASA indoklása szerint azért van szükség minden forgalomban lévő Airbus A380-as ellenőrzésére, mert a repedések további repülőgépeken is előfordulhatnak. Az eleinte elrendelt 20 gépre szóló vizsgálatban mind ún. korai gyártású repülőgépek voltak érintettek, de az európai hatóság szerint később gyártott gépeken is kialakulhatnak a nemrég azonosított repedések.

Az ausztrál Qantas légitársaság február 5-én ideiglenesen kivonta a forgalomból VH-OQF lajstromú, Airbus A380 típusú repülőgépét. Az A380-as szárnyfelületén összesen 36 repedést találtak.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökég most egy speciális magas frekvenciájú örvényáramos vizsgálatot rendelt el a szárnyborda-szerkezet ellenőrzésére és szükség esetén való korrekciójára. Az EASA meghatározása szerint azokat a repülőgépeket, amelyek kevesebb, mint 1216 járatot teljesítettek még az 1300. járat teljesítése előtt ellenőrzés alá kell vetni. Az 1216 járatnál többet, de még 1384 járatteljesítést el nem érő repülőgépeket 6 héten belül, míg, amelyek szolgálatba állításuk óta ennél is több járatot teljesítették már 3 héten belül ellenőrizni kell az EASA ma kiadott direktívája szerint.

A korábban elrendelt vizsgálatban az EASA az 1300 és 1800 járat teljesítése között vonta meg a határvonalat. Míg előbbinél 6 héten belül, addig az utóbbinál 4 napon belül kellett elvégezni az akkor 20 repülőgépet érintő ellenőrzést, amely akkori lapértesülések szerint legfeljebb 24 órát vett igénybe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus hivatalos honlapján közzétett 2012. januári adat szerint jelenleg összesen 68 darab Airbus A380 típusú repülőgép áll szolgálatban a világ 7 légitársaságánál. Napjainkban a Singapore Airlines, az Emirates, a Qantas, az Air France, a Lufthansa, a Korean Air és a China Southern Airlines üzemelteti a négyhajtóműves Airbus A380-ast.

Forrás: Flightglobal (2012. február 8.) / Fotó: Airbus.
Ajánlott link: Európai repülésbiztonság: ellenőrizni kell az A380-asokat! (AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!