Ha portugálokkal kerülünk össze egy repülőn, lehet, hogy meg kell küzdeni velük az ablak melletti ülésekért, hiszen az easyJet felmérése szerint mi, magyarok, és a temperamentumos déliek azok, akik leginkább szeretnék kifelé nézelődni utazás közben. A légitársaság magyar Facebook oldala az itthoni utasok körében is feltette a kérdést, amit több európai országban is vizsgált: Hol szeretsz ülni a repülőn?

Európai körkép

•Az európai utasok 59 százaléka az ablak mellett, 38 százaléka a folyosó mellett szeret ülni, ezzel szemben a magyarok 85 százaléka szeretne kilátni repülés közben és csak 11,5 százalékuk választja a kényelmesebb külső helyet.
•A magyarok után a portugálok szeretnek leginkább az ablak mellett ülni, 80 százalékuk pályázik a kilátásra
•Az ablak melletti helyekre a 25 év alatti európaiak pályáznak leginkább, minél idősebb az utas, annál valószínűbb, hogy folyosó melletti ülést választ
•Az angol utasok 56 százaléka mindent elkövet, hogy ne kelljen középen ülnie.

Az easyJet-flotta egyik A319-es Airbusa Budapesten. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az easyJet-flotta egyik A319-es Airbusa Budapesten.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A magyarok 85, a portugálok 80 százaléka legszívesebben az ablak mellett ülne a repülőn, a németek és a hollandok viszont inkább a folyosó melletti üléseket választják, derült ki az easyJet online felméréséből. A hazai válaszadóknak szinte mindegy, hogy a gép elején, közepén vagy végén foglalnak helyet, de a középső üléseket senki nem szereti. Jellemzően a fiatalok rajonganak az ablak melletti helyekért, az idősebbek szívesen feláldozzák a kilátást a kényelmes fedélzeti közlekedés oltárán. A folyosó melletti ülést a praktikus hollandok és németek közel fele választja.

Ha valaki bevállalja a középső ülést, az valószínű a család női tagja lesz, derült ki a kutatásból. Bár megkérdezettek elenyésző része, 4,5 százaléka vallotta be, hogy borzasztó ideges repülés közben, de közel 80 százalékuk volt nő. Nem meglepő adat, hogy a hölgyek fele nem tartja nagy tragédiának, ha utazáskor nem férnek el dolgai a kézipoggyászba és a nagyobb bőröndért fizetni kell. A férfiak harmada csak kézipoggyászt visz magával.

A magyarok közel 80 százaléka élvezi a repülést, és közel ennyien szeretik megválasztani, hova ülnek, a kényelmesebb, a lábnak extra helyet biztosító üléseket leginkább a férfiak választják utazáskor. Leszálláskor viszont már sokan tűkön ülnek, a hazai utasok 60 százaléka igyekszik minél előbb leszállni a gépről, illetve alig várják, hogy meginduljanak a többiek. Csak 40 százalék mondta azt, hogy inkább megvárja, míg leszáll mindenki a gépről, csak aztán szedelőzködik össze.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!