A Turkish Airlines, Törökország legnagyobb légitársasága, nem csak a cég, de a török légiipar valaha leadott legnagyobb gépmegrendelési szerződését írta alá tegnap Toulouse-ban.

A megállapodás szerint 25 darab A321ceo – azaz a régi hajtóműtípusokkal szerelt típus, 4 darab A320neo, 53 darab A321neo típusú repülőgépet tartalmaz, valamint az utóbbira 35 darab opcionális vásárlási jogot is biztosít.

A hajtóművek típusáról egyelőre nem született döntés, de a régebbi változatoknál valószínűsíthető, hogy az eddig is alkalmazott IAE V2500-as erőforrás kerül megrendelésre, továbbá az új fejlesztésű “Sharklet” szárnyvégek is felkerülnek majd a leszállítandó ceo példányokra is.

A légitársaság részéről Faruk Cizmecioglu, a cég marketing igazgatója nyilatkozott: “A Turkish Airlines utasai a legkiválóbb szolgáltatásokat várják el. Az Airbus A320-as család, a tökéletes gazdasági mutatóival, és komfortos belső kabinjával nagyban hozzá tud majd járulni cégünk növekedési terveinek megvalósításához.”

John Leahy, az Airbus ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője az Airbus A320-as család neo változatát méltatta, mely a mostani megrendeléssel együtt átlépte a 2000 darabos példányszámot. Hozzátette, hogy a 15%-os üzemanyag megtakarítás, és a kategóriában legszélesebb kabinnal rendelkező Airbusok nagy versenyelőnyhöz juttatják a Turkish Airlinest, mely mostani megrendelésen kívül már 75 darab A320-as családba tartozó gépet üzemeltet rövid-, és középtávú járatain.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új repülőgépekkel így jelentősen növelni tudják az isztambuli bázisrepülőtérről üzemeltetett járatok számát, és ezzel egy időben a flotta egységessége sok felesleges kiadástól szabadítja meg a légitársaságot.

A neo típusok átlagosan 15%-al kevesebb üzemanyagot fognak fogyasztani, sokkal halkabbak, és környezetbarátabbak is lesznek az új hajtóműveknek köszönhetően, így Az Airbus szakemberei két számjegyű csökkenést jósolnak a széndioxid kibocsátást illetően. Az első A320neo példány 2015-ben, míg az A319neo, és az A321neo 2016-ban állhat majd szolgálatba.

Egy Airbus A321neo a Turkish Airlines színeiben. (Grafika – Airbus)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!