Egy állami holdingba szervezik a lengyel, most is állami tulajdonban, de különböző szervezetek által kezelt légicégeket, így a LOT-ot és karbantartó, földi kiszolgáló cégét is.

Az MTI híre szerint a Polish Aviation Group (PGL) megkapta a versenyjogi felügyelettől (UOKiK) az engedélyt arra, hogy birtokba vegye a LOT Polish Airlines-t, a LOT Aircraft Maintenance Sercives karbantartó céget, illetve az LS Airport Services földi kiszolgáló társaságot.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök idén januárban kezdeményezte az állami tulajdonú légiipari holding létrehozását, amely 1,2 milliárd zloty (279 millió euró) alaptőkével indult el és célja az állami légiipari cégek konszolidációja volt, így mostantól minden ilyen társaság egy állami cég tulajdonában áll.

A PGL kezelésébe kerülő vállalatok megtartják vállalatirányítási szervezetüket és cégvezetési autonómiájukat. Ugyanakkor a három társaságnak a közép-kelet-európai piac igényeinek megfelelő, közös stratégiát kell kidolgoznia és végrehajtania.

A LOT Polish Airlines Embraer ERJ-170 repülőgépe Budapesten még 2014-ben. (Fotó: AIRportal.hu)
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.