Sokan nem is gondolnának arra, hogy az oly népszerű volt jugoszláv tagállam, mint Horvátország vagy Szlovénia helyett inkább Bosznia-Hercegovina felé vegyék az irányt. Pedig Szarajevó egy igazi rejtett kincsesbánya az utazók számára.

Bosznia-Hercegovina nem véletlenül került háttérbe az európai felfedezők térképen, hiszen a délszláv háborúra még most is sokan emlékeznek, és sajnos az országon is rajta hagyta a bélyegét. Pedig Szarajevó igazi utazó paradicsom, kevés (bár egyre nagyobb számú) turistával, alacsony árakkal, viszont elképesztően intenzív történelemmel és kultúrával.

A város nagyjából egy órányi repülőútra található Budapestről. Szarajevó olcsón megközelíthető a Wizz Air légitársaság államilag támogatott járataival, ami heti két alkalommal repül a bosnyák fővárosba, és a szezonon kívüli időszakban könnyedén találni tíz ezer forint alatti retúr repülőjegyeket is. A hétfői és pénteki járatoknak köszönhetően egy hosszú hétvégi programnak is tökéletes.

A repülőtér 8 kilométerre fekszik Szarajevó belvárosától, ami könnyedén megközelíthető busszal és taxival is. A buszok a reptéri épület előtt várják az utasokat.

Bosznia hivatalos pénzneme a bosnyák konvertibilis márka, viszont sok helyen a dollárt és az eurót is elfogadják. A reptéren található pénzváltó, és a város más pénzváltóihoz képest hasonló árfolyamon váltanak, így nyugodtan lehet használni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A városban a nyári időszakban is olcsón lehet szállást foglalni. Különböző minőségű szállodákkal találkozik az utazó: a hostelektől a vendégházakon át a nagy szállodaláncok tagjai is megtalálhatóak, mint például a Courtyard by Marriott. Érdemes elhelyezkedés szerint választani: a legtöbb látnivalót az óvárosban és környékén találni.

Szarajevó éjszaka (Forrás: Ambrus Anna)

Szarajevó legpezsgőbb része az óváros, ahol az utazó szinte Jeruzsálembe csöppen – nem véletlenül emlegetik kis Jeruzsálemnek a várost, ugyanis a mecsetek, a zsinagógák és a katolikus templomok néhány tíz méteren belül megtalálhatóak. Ellentétben néhány arab országgal (például Marokkó) itt a mecsetek a turisták számára is látogathatóak.

Az óvárosban található bazár is, ami miatt az utazó kicsit a Közel-Keleten érezheti magát. Az éjszakai élet a főszezonban pezsgő: éttermek, pubok és sisabárok lépten-nyomon invitálják a vendégeket.

Az óvárosból kilépve az ember egy Európai fővárosban érzi magát múzeumokkal, üzletekkel. A háború azonban rajta hagyta a nyomát a városon: míg ez a belvárosban leginkább az emlékműveken látható, a külvárosban még mindig sok bomba vagy lövések okozta sérülést látni a házfalakon.

A környező ezer méter feletti magasságú hegyek egyikére lanovka közlekedik, innen gyönyörű kilátás nyílik a városra. Túrázók innen felkereshetik az 1984-es téli olimpiai épületek megmaradt romjait is.

Lanovka (Forrás: Ambrus Anna)

A közbiztonság általánosan jó Szarajevóban, az emberek segítőkészen és kedvesen állnak a turistákhoz – ennek ellenére nem árt odafigyelni az értékekre.

A nyár Szarajevóban meleg, ez a főszezon, a tél viszont hűvös, sőt találkozni mínusz fokokkal is, így aki egy téli hosszú hétvégét tervez a bosnyák fővárosba, annak érdemes meleg ruhával készülnie.

Egy napos kirándulásra autóbérléssel vagy szervezett túrával is van lehetőség: az egyik híres történelmi hely Mostar települése, ami a fővárostól 126 kilométerre található.

Mostar ikonikus hídja (Forrás: Ambrus Anna)

Aki inkább a természetre kíváncsi, a Kravica-vízesés ígérkezik jó programnak, ami 170 kilométerre található a várostól. Nyáron fürdeni is lehet a vízesés alján.

A Kravica-vízesés (Forrás: Ambrus Anna)