Egy éve teljesítette első kereskedelmi útját Ferihegyre a Boeing régi-új típusa, melynek során a budapesti repülőterére is szállított árut. A légitársaság még 2011. október 12-én vette át az új repülőgépet, melyet szinte azonnal szolgálatba állítottak.

Az eddigi visszajelzések pozitívak, a Cargolux igazgatója, Richard Forson beszédében kihangsúlyozta, hogy roppant elégedettek a típussal, mely kiválóan teljesít: szinte a gyár méréseivel megegyező menetteljesítményeket produkál a gép, ezek közül kiemelte a rendkívül alacsony fogyasztást és a magas szintű megbízhatóságot. Továbbá elmondta, hogy szerinte a Boeing 747-8F komoly szerepet fog betölteni a jövőben is az áruszállító légitársaságok flottáiban.

Az első gépátadás óta már több mint 6 légitársaság festésében repülnek az új 747-esek, és a mai napig összesen 30 darab 747-8 lett összeszerelve. Ezek közül 23 darab Boeing 747-8F a többi pedig 747-8 I (Intercontinental), azaz a típus utasszállításra kialakított változata. A repülőgépek ezidáig a világ körülbelül 80 repülőterén jártak már.

A Cargolux, miután átvette első repülőgépét, később átrepülte azt Seattle-Tacoma repülőterére, és ott rögtön feltöltötték áruval. Azonban ez még nem számított menetrend szerinti járatnak, mivel azt csak 2011 október 16-17-én teljesítette CLX 792/793 járatszámmal a Luxemburg – Kuvait – Hong Kong – Baku – Budapest – Luxemburg útvonalon. A 2011. október 17-én hajnalban Ferihegyre érkező járatot az LX-VCB lajstromjelű Boeing 747-8F teljesítette.

A Cargolux az elmúlt egy évben folyamatosan vette át az új gépeit, amelyből mára már 5 darab áll szolgálatban a luxemburgi cargo cég flottájában. A legújabb, LX-VCF lajstromjelű repülőgépet 2012. szeptember 12-én vette át a légitársaság.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Cargolux Boeing 747-8F repülőgépei is azóta rendszeres látogatók Ferihegyen is. Fotó: Rimóczi Roland


Kapcsolódó cikkünk, fotógalériával a típus első ferihegyi látogatásáról (2011. október 17.)

Címlapfotó: Ispán Tamás / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!