Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne méltó módon megemlékezni a magyar légiközlekedés talán legszomorúbb napjáról. Arról a 2012. február 3-i, szürke reggelről, amikor reggel 6 órakor sokak álma egy szempillantás alatt foszlott szét. Rengeteg ember karrierje, élete, egzisztenciája és nem utolsó sorban szíve percek alatt tört darabokra.

Rossz volt felébredni aznap a Malév kommunikációs osztály sajtótájékoztatóra invitáló SMS-ére, az ismerősök üzeneteire, telefonhívásaira és még félálomban felfogni a tényt: “nincs tovább”, “megállt a cég”, “leállt a MALÉV”. Rossz volt hallgatni élőben az utolsó kereskedelmi járat, a Malév 745 utolsó elköszönését, amelyről készült felvételünk bejárta a teljes magyar médiát:

Megnyitás a soundcloud.com-on.

A Ferihegyen veszteglő Malév gépek 2012. február 3-án. Fotó: Ispán Tamás / AIRportal.hu | © AIRportal.hu

A Ferihegyen veszteglő Malév gépek 2012. február 3-án. Fotó: Ispán Tamás / AIRportal.hu

Rossz volt végignézni és publikálni az AIRportal.hu szerkesztőségébe özönlő, a földön álló flottáról készült fotókat; a személyes holmijaikat a crew-centerből hazahordó Malév dolgozókról és a kettes terminálon rögtönzött emlékhelyről készült képeket, a nemzeti légitársaságot búcsúztató videókat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Rossz volt beszámolni arról, hogy az esti órákban már viszik is a gépeket, végigkövetni a “feketesereg” utolsó útját a radaron és hallgatni a sokat megélt pilóták, valamint a mindennapos stresszben megedződött légiforgalmi irányítók elcsukló hangját a frekin:

Megnyitás a soundcloud.com-on.

Megnyitás a soundcloud.com-on.

Megnyitás a soundcloud.com-on.

Megnyitás a soundcloud.com-on.

Lapunk folyamatosan beszámolt arról, hogy mi történt azon a február 3-i napon és az utána következő időszakban, arról, hogy mi lett a flotta sorsa, mit derített ki a parlamenti vizsgálóbizottság (vagy mit nem). Az elmúlt egy évben történt események újbóli felidézésének nem láttuk értelmét, hiszen együtt éltük meg azokat. Talán az olvasóink sem ezt várják el az AIRportal.hu-tól és az nem is lenne méltó megemlékezés.

"Visszavárunk!" Fotó: Csemniczky Kristóf / AIRportal.hu | © AIRportal.hu

“Visszavárunk!” Fotó: Csemniczky Kristóf / AIRportal.hu

Így a száraz és szomorú tények ismételt összefoglalása helyett álljon itt inkább néhány személyes visszaemlékezés azoktól a barátainktól, akiket talán a legközelebbről érintett a MALÉV leállása, akik lába alól aznap kirántották a talajt.

Mindenkit arra biztatunk, hogy a kommentekben írja le az emlékeit, érzéseit arról a napról, ossza meg fotóit, gondolatait, méltó megemlékezését a MAGYAR NEMZETI LÉGITÁRSASÁGról, a MALÉVról.

Aláfestő zene a visszaemlékezések olvasásához:

Megnyitás a soundcloud.com-on.
Címlapfotó: Mészáros Balázs / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!