Az Adria Airways egy-egy járatát indítja el csütörtökön és pénteken, a lízingbeadók több gépet visszavettek. A szlovén hatóság egy hetet adott a pénzügyi és üzemelési gondokkal küzdő légitársaság rendbetételére, különben visszavonja az engedélyeit.

Október 2-ig kapott időt az Adria Airways Szlovénia Polgári Légügyi Ügynökségétől. Ha a menedzsment nem tud bemutatni jövő szerda éjfélig bemutatni egy megvalósítható átstrukturálási tervet, érvényes repülőgép-lízingelési megállapodásokkal alátámasztva, akkor a hatóság visszavonja a cég légi üzemeltetői engedélyét és ezzel megkezdődik a csődeljárás, a megadott határidő pedig nem hosszabbítható.

Fotó: AIRportal.hu

Az Adria Airways közben bejelentette, hogy az üzemelés keddi és szerdai napra szóló, teljes felfüggesztését követően, szeptember 26-án és 27-én egy kivételével továbbra sem indulnak el a cég járatai.

A hét utolsó két munkanapján a légitársaság a legfontosabb útvonalán, a Ljubljana–Frankfurt–Ljubljana útvonalon indít egy-egy járatot az esti órákban.

A cég közlése szerint a vezetés folyamatosan tárgyal a potenciális új tulajdonosokkal a felvásárlásról, valamint a legnagyobb hitelezőkkel is annak érdekében, hogy mindenki számára pozitív megoldás szülessen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Adria Airways flottájában összesen tíz repülőgép maradt, köztük hat Bombardier CRJ regionális sugárhajtású és négy Saab turbólégcsavaros gép.

Amint várható volt, a lízingbeadók az elmúlt napokban öt CRJ-t és három Airbus A319-est vettek vissza a légitársaságtól az EX-YU Aviation információi szerint. A múlt héten a légitársaság még három A319, kilenc CRJ 900LR, két CRJ 700ER és hat Saab 2000 típusú repülőgépet birtokolt.

Időközben a ljubljanai repülőtér közölte, hogy felkészültek a legnagyobb ügyfelük várható felszámolására, és az eseményekre reagálva több légitársaság – például az Air Serbia és a Montenegro Airlines is – járatsűrítéseket jelentett be a ljubljanai útvonalain. Előbbi kedvezményes tarifákat is felajánlott az Adria hoppon maradt utasainak.

Néhány napja a Ryanair azt közölte, hogy a cég osztrák leányvállalata, a Lauda gyorsított felvételi eljárást biztosít az Adria Airways-től hozzájuk jelentkező pilóták számára.

Amint korábban megírtuk, a légitársaság hónapok óta nem talál olyan stratégiai partnert, amely feltőkésítené a céget. Az Adria Airways veszteségei egyes információk szerint meghaladták a 10 millió eurót az idei év első félévében, a cég összesen mintegy 60 millió eurós tartozást halmozott fel 2016 óta, amikor átvette a légitársaságok a müncheni központú 4K Investment.